Изложби

"Годишните времена". Иван Додов в галерия "Ларго", Варна

Самостоятелна изложба акварел

"Годишните времена". Иван Додов в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

Годишните времена
Изложба акварел на Иван Додов

11 януари – 02 февруари 2013 г.
   
От 11 януари 2013 год. в седемдесет и третата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи за четвърти път софийския художник Иван Додов. „Годишните времена“ са вдъхновили автора и дават името на експозицията. Феерия от цветове и багри ще шестват по белите стени на галерията, така, както винаги е било при изложби на магьосника на акварела. Слънчеви летни пейзажи, нежни пролетни изгреви и залези, топли зимни приказки, есенната поезия на майката-природа – всичко това ще открием в картините на Додов. Лекотата и финесът, с които художникът успява да излее на листа своето вдъхновение и то да докосне зрителите, е причината почитателите му да се увеличават лавинообразно.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Красотата на природата е издигната в култ в творбите на Додов. Това е така, защото самият художник се прекланя дълбоко пред нея, както и пред силата на майката-земя, пред нейното изконно значение за съществуването на човека. Иван е дълбоко и неразривно свързан с природата, чувства тази връзка като едно от най-важните неща в живота му. Негово верую е, че трябва да живеем в хармония с природата и това ще ни се върне многократно. Нишките на вселенската енергия свързват всички живи същества в един безкраен кръговрат. Отдавайки й своята доброта и позитивни мисли, ние ще привлечем към себе също такава добра, положителна енергия. Една жизнеутвърждаваща философия, която помага на човека да отвори сетивата и сърцето си за  най-хубавите моменти от живота и да отблъсне лошите. И за пореден път изложбата на Иван се превръща в апотеоз на тази философия.
   
В тридесетината картини ще открием различните лица на природните сезони. Зимата, която понякога е сурова и смразяваща, а понякога е топла и уютна, пролетта, която понякога е буйна и жизнерадостна, а понякога е нежна и вглъбена, лятото, което е ярко и изпепеляващо или пък е прохладно и освежаващо от повея на бриза и мириса на море, есента, която е преливаща от изобилието и плодоносността на майката-земя, или пък е меланхолно тиха и приглушено зъзнеща в първите повеи на зимата. Чарът на годишните времена е уловен и после пресъздаден с топлота и любов, вдъхновяващи всеки привилегирован да се докосне до картините на Иван Додов. Разглеждайки творбите, имаме усещането, че като че ли художникът е като един вълшебник, изправен горе, на покрива на света, разперил широко ръце като птица и загребващ гледки, емоции и кътчета от земната красота. И после – тези красоти са разлети със замах, разхвърляни със страст, напръскани еуфорично върху акварелната хартия. За пореден път сърцата на варненци ще бъдат сгрети на средата на най-студеното годишно време от топлината, идваща от голямото сърце на един голям художник!
   
Елате и се насладете на красотата на годишните времена в галерия „Ларго“ - Варна 9000, ул. "Хан Крум" 8. Изложбата продължава до 02 февруари.

Автор: Нели Вълчева, галерист
10.01.2013 г. 14:47
Посетено: 1279
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16142-godishnite-vremena-ivan-dodov-v-galeriya-largo-varna