Изложби

Празнична изложба на Йордан Николов-Даката в Гранд Мол Варна

Експозицията ще продължи до 13 януари

Празнична изложба на Йордан Николов-Даката в Гранд Мол Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис на Йордан Николов-Даката
, издържана в духа на народностните традиции, е експонирана на второто ниво в Гранд Мол Варна.

Експозицията може да бъде видяна до 13 януари 2013 г.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Йордан Николов-Даката, роден през 1952 г., усъвършенства своята художническа дарба при народния художник Кирил Станчев в „Малката академия” в Русе. Получава признание като член на Съюза на българските художници.

Художникът
използва широк спектър от възможности за интерпретиране върху платното, като нерядко преминава отвъд границите на реалистичната живопис и стига до обобщенията на абстрактното изкуство. Техниката и цветовата гама, необременени от нормите на академичността, не търпят ограничение и излъчват неподражаема виталност.

Даката е оригинален майстор на багрите и традиционния бит, изразяващ в най-голяма степен българската идентичност. В произведенията си той залага и своето философско усещане за нещата от живота и тяхната преходност. „Животът е това, което ни се случва, без да ни пита” написа художникът в дневника на Алфа Арт Галерия...

Творби на Йордан Николов-Даката притежават колекционери не само у нас, а и в страни като Русия, САЩ, Англия, Канада, Германия, Франция, Австрия, Сърбия, Унгария, Чехия и други. От две години творчеството на  художника се менажира с успех от Алфа Арт Галерия – Център за популяризиране на българското изкуство.

Автор:
Добромир Славчев
Публикация:
27.12.2012 г. 19:22
Етикети:
Посетено:
2900
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16106-praznichna-izlozhba-na-yordan-nikolov-dakata-v-grand-mol-varna