Изложби

"Любов и светлина" - изложба на Иван Русев в галерия "Плеяда", Пазарджик

В рамките на Фестивал на изкуствата "Арт идея – арт алея"

"Любов и светлина" - изложба на Иван Русев в галерия "Плеяда", Пазарджик


◊ СЪБИТИЕТО

"Любов и светлина"

Изложба живопис на Иван Русев


Вернисаж - 24.12.2012 г., 15-18 часа
Галерия "Плеяда", Пазарджик, ул. "Асен Златаров" 26

Изложбата е в рамките на Фестивал на изкуствата "Арт идея – арт алея"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Иван Русев е творец на истината, откровението, конкретиката. Той улавя магията на момента и с цялата искреност и финес на света ги поднася на публиката. Силно интуитивен, с майсторски развит нюх към красивото. Към онова красиво, с което Природата ни е дарила, за да ни зарадва. Русев е неин помощник. Той съкровено желае да отвори сетивата на хората, за да се докоснат до чистотата и съвършенството на заобикалящия ни свят. Истинският заобикалящ ни свят! Не онази илюзия, в която сме изпаднали напоследък ние хората.

Коледа е онзи свещен миг, когато човек се сеща за светлината. Тогава повече от всякога той осъзнава, че има нужда от Любов и Светлина. Любов и Светлина в сърцата, в душите, в мислите и в действията... А именно това е състоянието, в което художникът се намира, създавайки творението си. Подарявайки на хората от своята „Любов и Светлина”, Иван Русев създава емоция, която всеки човек на Земята заслужава да получи като Коледен подарък. Насладете се!


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Творческият път на Иван Русев е доста богат и разнообразен. Директорът на ГХГ - Пловдив и уважаван изкуствовед Красимир Линков съвсем откровено го сравни с един от майсторите на българския импресионизъм Никола Танев. Френската вариете изпълнителка ZAZ лично получи своя портрет от българския импресионист Иван Русев и остана без думи. Организаторите на Международното Биенале за живопис и скулптора в гр. Сплит – Хърватска оцениха толкова високо таланта на младия автор, че го поканиха на десетдневен творчески престой на о. Солта.

Иван Русев е първият българин, излагал в рамките на международния Festival du Touquet – Франция, както и първият български професионален художник, подкрепящ млади таланти от цял свят в международния Salon Arbustes в Mantes-La-Jolie, Франция.

Миналата година откри една самостоятелна изложба в гр. Нанси, Франция и в столицата на Европа – Брюксел. Негови произведения бяха включени в общата изложба „UNCENSORED”, в Ню-Йоркския музей Leslie-Lohman Museum.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

"Арт идея - арт алея". Това ще е единственият по рода си фестивал на изкуствата. Не заради това, че е посветен на изкуствата, а защото у нас няма друг фест, който да продължава 10 дни. Пазарджик е сред 46-те одобрени общини, от общо 250, подали проекти за регионални фестивали. Над 300 събития ще бъдат включени в рамките на фестивала, а в него ще може да се види всичко – базари, занаятчийски и музикални работилници, карнавални шествия, занаяти, танци, филми, театрални представления, концерти, игри, графити, представяне на лично творчество, тематични екскурзии, изложби, равюта и много други. Някой дори може да открие своето призвание и да направи първи стъпки в него.

Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея” се реализира по Проект „Регионален фестивал на изкуствата - Пазарджик”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България по договор между Община Пазарджик и Управляващия Орган на ОПРР. Фестивалът е първи и ръководителят на проекта и директор на РИМ Пазарджик, Борис Хаджийски изрази една от важните цели на екипа - фестът да се превърне в ежегодна проява, като към сегашното, зимно издание, се прибави и лятно през месец май.


Автор:
Мирела Караджова
Публикация:
21.12.2012 г. 14:56
Посетено:
1803
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16097-lyubov-i-svetlina-izlozhba-na-ivan-rusev-v-galeriya-pleyada-pazardzhik