Изложби

"Балони, джаз, блус" - белгийска комикс изложба във Vivacom Art Hall

Откриване с джаз концерт на Детелина Георгиева

"Балони, джаз, блус" - белгийска комикс изложба във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Последната за годината изложба във VIVACOM Art Hall се казва “Балони, джаз, блус“ и представя различни автори от Валония и Брюксел, които показват джаза, неговия дух и течения чрез изразните средства на една от най-разпространените популярни форми на изобразителното изкуство - комикса.

Представянето на експозицията в България се осъществява от Делегация Валония-Брюксел в партньорство с Министерство на културата и VIVACOM Art Hall.

По повод официалното й откриване на 19 декември от 19 часа ще има джаз концерт на певицата Детелина Георгиева, с акапелни изпълнения на джаз класики и акомпанимент на цигулка.


◊ ИЗЛОЖБАТА

С пътуваща изложба белгийският център за комикси и Валония-Брюксел Интернасионал отдават почит едновременно на джаза и на комикса посредством произведенията на автори на комикси от Валония и Брюксел. Белгия е известна с дългогодишната история и авторите на своите комикси, които пресъздават по този забавен начин обществото, неговия живот и неговото въображение.

Сред художниците, които участват в изложбата са Морис (автор на Лъки Люк), Пейо (автор на Смърфовете), Андре Франкин (автор на Гастон Лагаф), както и съвременни творци като Косу и Луи Жос. Всички те използват богата гама от изразни средства като моливи, мастило, гваш и водни бои, подобно на своите обекти, които пресъздават цветовете на живота с прости музикални звуци в ритъма на джаз и блус. 

Всички произведения в изложбата представят истории, вдъхновени от емоцията на джаза. Това са биографични разкази за тромпетисти, саксофонисти, певици и други музиканти, чиито живот е пресъздаден в атмосферата на музиката на Ню Орлиънс, Ню Йорк или подземията на Сен-Жермен-де-Пре. Разказвайки за живота на големи солови изпълнители или за живота на най-известния жител на белгийския град Динан - самият изобретател на саксофона Адолф Сакс - комиксите разказват с образи истории, които се градят на музика и звуци.

Изложбата, която е създадена през 2004 г. и е показана за първи път на известния Международен джаз фестивал в Монтрьо, може да бъде видяна в Телефонната палата до 6 януари 2013 г.

Вход свободен.Автор: Vivacom Art Hall
18.12.2012 г. 16:57
Посетено: 1402
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16085-baloni-dzhaz-blus-belgiyska-komiks-izlozhba-vav-vivacom-art-hall