Изложби

"За монументите и хората" в галерия "Васка Емануилова"

Историята на четири от най-обсъжданите в страната ни през новото хилядолетие скулптурни монументи

"За монументите и хората" в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
представя

За монументите и хората

Повод за разговор

Куратор: Пламен Петров
Консултант: Никола Михов

19 декември 2012 г. – 3 март 2013 г.

Откриване на 18 декември 2012 г. от 18:00 ч
галерия "Васка Емануилова",
София, бул. "Янко Сакъзов" 15


ИЗЛОЖБАТА

„За монументите и хората“ не може да се нарече изложба, или поне не в онзи смисъл, който традиционно сме свикнали да влагаме в тази дума. В пространството на галерия „Васка Емануилова е предоставена възможност за опознаване на историята на четири от най-обсъжданите в страната ни през новото хилядолетие скулптурни монументи. Една история, която продължава да бъде дописвана чрез стотиците коментари (често анонимни) във виртуалното пространство, множеството репортажи в електронните медии, десетките публикации в печатните издания. От друга страна са разкрити и фрагменти от разговорите – монологични вопли за тези монументи, отекнали/заглъхнали в общественото пространство през последното десетилетие. Тъкмо по тази причина „За монументите и хората“ би могло да се определи като разказ за конфликта между съвременния индивид и скулптурните ваяния на творците.

В галерията са представени паметникът на Съветската армия, монументалната композиция „1300 години България“, скулптурата „Света(?) София“, дело на Георги Чапкънов, както и амбициозния проект за комплекса „Васил Левски” край Свиленград, който предстои да бъде издигнат до 2017 г.

В експозицията са включени снимки от архива на мащабния международен проект АТРИУМ (“Архитектура на тоталитарните режими на ХХ век в градското управление”), в който участва Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКH), както и от документалния архив на вестник „24 часа“. Всички визуални материали към проекта за монументалния комплекс „Васил Левски“ са предоставени от сдружение „Аз обичам България“.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
14.12.2012 г. 22:08
Посетено:
1869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16067-za-monumentite-i-horata-v-galeriya-vaska-emanuilova