Изложби

Фестивал на съвременната керамика в галерия-книжарница "София Прес"

Изложбата се организира за трета поредна година от СБХ, секция „Керамика”

Фестивал на съвременната керамика в галерия-книжарница "София Прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал на съвременната керамика - 2012

17 декември 2012 – 13 януари 2013

О
ткриване: 17 декември, от 18 до 20.00 ч.,
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Тази изложба се организира за трета поредна година от Съюза на българските художници, и по-специално, от секция „Керамика”. Тя е естествено продължение на традицията на ежегодните секционни изложби. На този форум се представят творци-керамици, със своите последни произведения с камерен характер, които биха се вписали в интериора на съвременния дом или офис.

Керамиката, като най-древно и креативно изкуство, носи топлината и заряда на човешката ръка, сътворила както обикновения съд за ежедневието, така и магическото послание, във формите на идолите, сакралните предмети и абстрактните композиции.
   
Акцент в тазгодишната изложба е почетното участие на художничката Марена Джингова – утвърден автор, с множество творчески изяви от 1968 г. до сега; с участия в изложби у нас и в чужбина и реализирани монументални пана и пластики в цяла България.
   
За първа година секция „Керамика” представя и млад автор – Мария Йованович. Тя е завършила НХА, специалност „Графика”, а след това – бакалавърска и магистърска степен в специалност „Керамика” при проф. Ивана Енева. Тази 26-годишна художничка показва една нова естетика, носеща духа на младостта.
   
Фестивалът на съвременната керамика се открива в месеца, когато художниците-керамици честват своя покровител Свети Спиридон и това превръща изложбата в техен празник.”

Йоанна Кемилева,
секретар на секция Керамика, СБХ


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
13.12.2012 г. 18:12
Етикети:
СБХкерамикаизложбагалерия-книжарница София Прес
Фестивал на съвременната керамика 2012
Посетено:
1756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16059-festival-na-savremennata-keramika-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres