Изложби

Изложба "Лица" на Юрий Василев в галерия "Витра"

Изложба пластични обекти от стъкло

Изложба "Лица" на Юрий Василев в галерия "Витра"


◊ СЪБИТИЕТО

Юрий Василев

Лица


Изложба пластични обекти от стъкло

14.12.2012 – 14.01.2013

Откриване: 14.12.2012, 18.00
Галерия "Витра", София,  ул. "Перник" 91, партер
понеделник-петък: 10.00-18.30, събота: 10.00-14.00
  

◊ ОТ АВТОРА

"Наблюдавайки хората все повече разбирам старата истина, че единствено лицето не може да скрие вътрешния мир на един човек.

Реалният и нереалният свят, които изграждаме в себе си, създава безкрайни комбинации от изражения върху човешките лица. Именно тези изражения са основни теми в моето творчество.

По тази причина избрах стъклото за мой материал. То притежава свойства, които го доближават до качествата на човешкото лице. Стъклото променя своята същност в зависимост от светлината, която то пропуска или отразява, също както лицето на един човек променя своето изражение, в зависимост от емоциите, които преживява. Това се случва и с моите творби, когато инертният гипсов модел се превърне в отлято от стъкло лице на човек.

Предпочитам техниката лято стъкло (cast glass), защото чрез нея постигам най-голяма прецизност и обем на подготвителните си рисунки, които правя върху хартията.
Темите, които винаги са ме вълнували са свързани с храмовете – толкова различни, колкото са религиите по света, както и храмовете, които изграждаме в самите себе си; противопоставянето на доброто и злото; търсенето на философския камък и безкрайното любопитство на човека към необяснимото, връзката на човека с водата и произхода на живота.

Обединявайки тези теми с любимата ми тема за човешкото лице се получават моите творби – намек (или може би израз) на нереалните светове, които изгражда нашето съзнание – сънища, фантазии, мечти, илюзии – там където отиваме, когато сме сами…"

Юрий Василев,
творческа позиция към участие в изложбата "Zwiesel Glass Days 2012", град Цвизел, Германия, май-октомври 2012 г.

      
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА
                                                   
Името на Юрий Василев се свързва предимно с неговите реализации на стъклописи в частни и обществени пространства, както и с редица изложби в същата техника и материал. За първи път художникът подрежда самостоятелна изложба в техниката лято стъкло. В тази техника той прави опити от 2009 г. и има две участия в международни прояви – в първия фестивал на стъклото в София през 2010 г. и юбилейната интернационална изложба на арт стъкло в град Цвизел, Германия, през 2012 г.

С тази изложба Юрий Василев обединява една нова за творчеството си техника, с най-старата тема, която винаги го е вълнувала като артист – човешкото лице. То присъства във всяка една от 17-те творби в експозицията, които са направени през настоящата 2012 година. Изключение прави творбата "Баланс или спомен за стъкленото топче", която е от 2010 г., но също съдържа човешко лице. Новите работи, които публиката ще може да види са цикълът "Черните храмове", пластиките "Стълба към храма" 1 и 2, "Бесове", "Черният панталон придава официалност", "Алхимикът", "Амфибия", "Лодкарят", "ТЯ, която…" и др.

Юрий Василев и неговите "Лица" ще посрещнат гостите си вкъщи, в буквалния смисъл на думата. Галерия "Витра" е непосредствено свързана с ателието на художника и се намира "на пътя" между зоната, в която творбите "се зачеват" като идея и скица, и пространството, в което "се раждат" от калъпите, току-що извадени от пещта. Затова във вечерта на откриването посетителите ще могат да се докоснат и до духа на творческия процес, прониквайки в свещеното за всеки художник пространство – неговото ателие.

Искра Павлова, галерист


Автор:
Галерия "Витра"
Публикация:
13.12.2012 г. 11:20
Посетено:
1553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16055-izlozhba-litsa-na-yuriy-vasilev-v-galeriya-vitra