Изложби

Галерия "Възраждане" представя Димитър Рашков

"Зодиакът" - изложба скулптура и живопис на големия карловец

Галерия "Възраждане" представя Димитър Рашков


◊ СЪБИТИЕТО

На 18.12. 2012 г. вторник от 18.00 часа в галерия "Възраждане" ще се открие изложба скулптура и живопис на Димитър Рашков.

Това е изложба № 400 на галерията и по този повод и идващите коледни и новогодишни празници всички присъстващи на откриването на експозицията ще участват в томбола с три награди. Първа награда ще е картина на автор на галерията, втора – рисунка от Димитър Рашков, а третата - албуми и книги. 

 
След близо тригодишно отсъствие големият (във всякакъв смисъл) Димитър Рашков се завръща на пловдивска сцена с най-новата си колекция – „Зодиакът”.

В претворяването на зодиите скулпторът е вложил не само своя прочут майсторлък, но и много хумор, еротика, чудесни хрумвания и идеи. Пластиките са гарнирани с една, забележителна в зрялостта си, живопис. Изложбата е еквивалент на истинско бижу за зрителя, в чест на предстоящите празници.
Краси Алексиева, 2012 г.

 
◊ ЗА АВТОРА
 
Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за изящни изкуства в София със специалност “скулптура”.

Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

Авторът регистрира над 60 участия в общи изложби и има 65 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родния си град Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди.

В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото XVI издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (габровският “Оскар”), а през настоящата година е член на международното жури на Биеналето.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
12.12.2012 г. 15:09
Посетено:
2473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16051-galeriya-vazrazhdane-predstavya-dimitar-rashkov