Изложби

Галерия "Юзина" представя картини на български модерни класици

Българският модернизъм от 60-те до 90-те години на XX век

Галерия "Юзина" представя картини на български модерни класици
Димитър Буюклийски-Мичи. „Композиция I”


◊ СЪБИТИЕТО

На 14 декември от 18:00 часа галерия „Юзина” на ул. „Московска” 11 ще отпразнува своя първи рожден ден с изложбата „Модерните класици”, която показва творби на Атанас Яранов, Енчо Пиронков, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Киров и Георги Божилов-Слона, от колекцията на Веселин Фердинандов.

Изложбата ще продължи до 19 януари 2013 г.

В изложбата „Модерните Класици“ ще бъдат показани над 30 картини на майсторите на българския модернизъм. Картините в изложбата покриват изключително широк период от неговото развитие (от 60-те до 90-те години на XX век) и предлагат един непоказван рaкурс към творчеството на авторите.


◊ ПОВЕЧЕ

Създателят на българския кубизъм Димитър Буюклийски-Мичи е представен с впечатляващи картини като абстрактните „Композиция I” и „Метафизичен пейзаж IV“, както и „Голо Тяло I“ и „Голо Тяло II“. Въздействие предизвикват и две от картините на Атанас Яранов, неговия „Автопортрет“, както и портретa на приятеля и колега Генко Генков. Пейзажите и експресиите на самия Генко Генков, носят характерната за неговото творчество динамика и сила. „След дълъг полет“ на Георги Божилов-Слона и „Диалог“ на Енчо Пиронков представят изкуството на известната Пловдивска школа от 60-те години на XX век. Не на последно място е творчеството на Димитър Киров-ДиКиро, чиито „Лебедово Езеро“ и „Арабеск“ дават двe различни гледни точки за творчеството на автора.

Куратор на изложбата е проф. д-р Чавдар Попов: „Няма съмнение, че пред нас са ярки автори и творби на българското модерно изкуство – в условията, в които този феномен, колкото и парадоксално да звучи, можеше да съществува у нас в ерата на късния социализъм, като белег на желанието за осъвременяване на нашето изкуство, за излизане от догмите и изискванията на идеологизираното творчество.”


Автор: Галерия Юзина
12.12.2012 г. 13:40
Посетено: 2835
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16046-galeriya-yuzina-predstavya-kartini-na-balgarski-moderni-klasitsi