Изложби

Изложба "Christmas Red"

Коледна експозиция в галерия "Париж"

Изложба "Christmas Red"


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 декември 2012 година столичната галерия „Париж“ ще открие своята традиционна коледна експозиция, която този път носи заглавието „Christmas Red”.

Изложбата не е тематична, но коледният червен цвят може да бъде открит в почти всички творби на участващите автори – Богомил Арсов и Бойко Колев, Петър Димов и Николай Ангелов-Гари, Ивелина Иванова и Росен Кавръков, Мара и Марина Богданова, Мирослав Иванов и Георги Москов, Ролана и Росен Рашев-Рошпака, Димитър Вецин и Георги Йорданов, Росен Кръстев, Цветелина Максимова и Кристиан Александров.

Специално е и участието на един от най-добрите български иконографи - Малин Димов, който показва майсторско копие на икона на свети Николай Чудотворец.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Подбраните творби са едни от последните произведения на художниците, а стиловите категории са в хармония с профила на галерия "Париж" - наивизъм, магически реализъм и хиперреализъм.

В допълнение или противовес на това са експресивните и абстрактни творби на Георги Москов, Ивелина Иванова и Цветелина Максимова.

Своеобразен дебют в тазгодишната коледната изложба ще има художникът Росен Кавръков, както и хиперреалистът Мирослав Иванов. Неговата голямоформатна творба „Форум“ е акцент на изложбата и вероятно ще породи различни дискусии относно темата - изкуство ли е да нарисуваш почти „фотографски“ една огромна стъклена чаша, пълна с различни капачки от уиски, текила, коняк и мартини. Колекционерска страст, истории от един нощен бар или лични спомени са провокирали автора при създаването на творбата – отговорите и догадките ще оставим на зрителя.

„Christmas red” преминава като нишка и през червените дървета от пейзажа на Богомил, червения ангел на Рошпака, червената рокля на четящото момиче от картината на Гари, червения чадър от триизмерната творба на Мара - „Това не е Мери Попинз“, червените венециански мебели от фотографиите на Кристиан, червения цвят в експресивните творби на Москов или в магическия реализъм на Росен Кръстев.

Към всичко това можем да добавим и една малка розова рибка, попаднала под лапите на котарака „Николчо“ - в едноименната творба на Георги Йорданов.

„Christmas Red” е една топла и цветна изложба, с която се надяваме да създадем коледно настроение у всички почитатели на българското изобразително изкуство.



Щастливи празници от галерия Париж!


Автор:
галерия Париж
Публикация:
10.12.2012 г. 23:59
Посетено:
1295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16040-izlozhba-christmas-red