Изложби

"Gaudeamus Igitur..." отново в Музея "Дом на хумора и сатирата"

Изложба на студенти от Техническия университет във Варна

"Gaudeamus Igitur..." отново в Музея "Дом на хумора и сатирата"


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово отново обръща поглед към студентските постижения и посвещава на младото изкуство дните около академичния празник. С намерението да превърне идеята в традиция, музеят ще представи с голяма изложба на 6 декември от 17.30 часа в зала 5 специалността „Инженерен дизайн” на Техническия университет във Варна.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Показани са 23 фотографии, 11 графични проекта, 34 дипломни работи, 17 скулптури. Графичните проекти например илюстрират богатия спектър на графичния дизайн (типографски постер, фирмена идентичност, шрифт, дизайн на информационен бранд, реклами). Сред дипломните работи могат да се видят разработки в областта на екстериорния и интериорния дизайн (детска площадка, проект за детска стая); на инженерния дизайн (проекти за автомобили за градска среда). Плакатите в изложбата се отличават с оригинален изказ, постигнат с разнообразни изобразителни средства. Интересни са и фотографиите (портрети), също изпълнени с много професионализъм.


◊ АКАДЕМИЧНАТА СРЕДА

Респектираща е научно-изследователската и художествено-творческата активност на преподавателите в катедра „Индустриален дизайн”, профилирана за студентите от специалност „Инженерен дизайн” и докторантите по „Ергономия и промишлен дизайн”: проф. Венелин Бождаров, доц. д-р Пламен Братанов, доц. д-р Цена Мурзова, доц. Илия Янков, доц. Явор Цанев, гл.ас. д-р Кремена Цанкова, гл.ас. д-р Момчил Тачев, гл.ас. д-р Кремена Цанкова, гл.ас. д-р Константин Костов. Това са множество публикации, участия в национални и международни научни конференции и симпозиуми, извършени експертни и консултантски услуги, участия в национални и международни изложби, творчески симпозиуми и пленери. За признанието на преподавателите от катедрата говори и участието им в редица престижни международни и национални научни и професионални организации (Международната асоциация за пластични изкуства AIAP, Международната организация за скулптура и тримерно изкуство Sculpture network, Националното научно-техническо дружество по “Ергономия и промишлен дизайн” към НТС по машиностроене, Група ЦВЯТ – България, СБХ).

Студентите, магистрите и докторантите също се включват с подобаваща активност в наши и чужди конкурси и печелят заслужени отличия.

Младостта е време на пориви и дързост, на откривателства и творчески полет. С изложбата в зала 5 на ДХС организаторите се опитват да внушат, че всичко това е важно да стане тук и сега. Искаме да кажем на идващите след нас творци, че за обществото ни са ценни постиженията на всеки млад автор и всички очакваме младата енергия да кипи мощно и неудържимо, за да обогатява и разширява родните културни пространства.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.12.2012 г. 15:24
Посетено:
2042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/16002-gaudeamus-igitur-otnovo-v-muzeya-dom-na-humora-i-satirata