Изложби

Vivacom Art Hall представя изложба "Комуникации" с куратор Йово Панчев

Експозицията е част от проекта „Идея за дом” на Съюза на българските художници

Vivacom Art Hall представя изложба "Комуникации" с куратор Йово Панчев


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 декември, вторник, от 18 часа VIVACOM Art Hall открива изложба на куратора Йово Панчев, която представя работи на над 15 български художници на тема „Комуникации”.

Тематичната експозиция може да бъде видяна на ул. "Гурко" 4 до 16 декември и е инициирана от СБХ специално за пространството за култура и изкуство в Телефонната палата, като част от големия им проект „Идея за дом”, който включва общо 9 изложби и е посветен на 80-годишнината от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България.  


◊ ИЗЛОЖБАТА

Селекцията „Комуникации” се развива в няколко паралелни линии. Проследяваме различни художествени стратегии в комуникирането на посланието на автора: някои от неизброимите диалекти в езика на изкуството. Изложбата представя връзки (в смисъла на комуникации или мискомуникации) между поколения, личности, стилове и жанрове, като все пак се старае да запази известно приличие. „Комуникации” е основана на връзки и интерпретации към темата на формално, семантично, документално и психологическо ниво. С тази изложба се реанимира въпросът: кой е актуалният език на изкуството в днешната ера на комуникациите?

В експозицията участват работи на авторите Александър Вълчев, Велизар Димчев, Диди Дойчинова, Елена Панайотова, Иван Кънчев Иванов, Марина Маринова, Медея Янкова, Николай Маринов, Радостин Панайотов, Светломира Минкова, Слав Недев, Теди Лихо и студенти, Васил Славков, Димо Иванов и Соня Стоева, Николай Шушелов.

Кураторът на изложбата Йово Панчев е завършил културни изследвания в университета МакГил, Монреал, Канада и е хоноруван преподавател в НБУ, основател на Studio Dauhaus и носител на наградата на Фондация „Св. св. Кирил и Методий” за 2010 г. Занимава се със съвременни и изпълнителски изкуства и различни културни събития от 2006 г. насам като арт мениджър и куратор.


Проектът „Идея за дом” на СБХ има за цел да представи по един съвременен начин разнообразната художествена продукция на най-голямата творческа организация в България – Съюза на българските художници. Идеята е постиженията на автори от всички поколения да бъдат показани на публиката по начин, който най-добре да разкрие техния потенциал. Инициативата се провежда под патронажа на Вежди Рашидов, министър на културата, а концепцията е на Мария Василева, изкуствовед и куратор на Софийска градска художествена галерия.


Автор:
Е. Иванова
Публикация:
03.12.2012 г. 15:15
Посетено:
1424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15979-vivacom-art-hall-predstavya-izlozhba-komunikatsii-s-kurator-yovo-panchev