Изложби

Новият музей на Акропола

Фотографска изложба в Гръцка фондация за култура - София

Новият музей на Акропола
Залата с античните находки (VII век пр.Хр.)


◊ СЪБИТИЕТО

Гръцката фондация за култура в София представя фотографска изложба за новия музей на Акропола.

Откриването на изложбата ще се състои във вторник, 4 декември 2012, 18.30 ч., в залата на Фондацията. Изложбата дава уникална възможност на публиката в София да се запознае с изключителния музей, който отвори врати за посетители на 21 юни 2009.

Представени са Акропола, мястото, на което е конструиран новия музей от архитекта Бернард Чуми заедно с гръцкия му колега Михалис Фотиадис, външни изгледи на сградата и заобикалящото музея пространство с археологическите находки направени по време на реставрацията, както и залите, в които се помещават шедьоврите на античното гръцко изкуство:

. Залата с находки от склоновете на Акропола. Находки от светилищата, построени по склоновете на Акропола, както и селището разпростиращо се в подножието на хълма през всички исторически периоди.

. Залата с античните находки (VII век пр.Хр. до 480/79 пр.Хр.), с архитектурни скулптури и оброчни предмети включително Корите, конници и други статуи, които са подредени така, че всеки един посетител да може да ги разгледа свободно от всички страни.

. Залата на Партенона с цялата си скулптурна украса (в оригинал и копие) и информация за начина на работа на демократичните институции на града през V век пр.Хр.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗЕЯ

Новата сграда на Музея се намира на северния склон на Акропола, на територията на бившата казарма Макрияни, на 280 м пряко разстояние от Партенона. Планът на сградата създава впечатлението за едно "прозрачно" пространство, без стени, с неотвличаща вниманието гледка, където археологическото пространство прониква вътре в сградата. Според архитекта Бернард Чуми "фризът на Партенона е пресъздаден в Музея, така че посетителят може да вижда едновременно Партенона и скулптурната украса (онези, които се намират в Британския музей - в копия, изложени в стъклената зала на Партенона)".

При подготовката на пространството за построяването на сградата е открита част от ранно християнски град. Находките от разкопките са запазени и са видими през прозрачния под на първото ниво на сградата.

В общата площ на Музея от 25000 кв. м се разполагат изложбени зали с площ 14000 кв. м (десет пъти по-голяма от стария Музей) и са изложени 4000 предмета, които са намерени на свещената скала на Акропола и в подножието, отразявайки един голям период от време от Микенската епоха до Римската и палеохристиянска Атина.
      
В музея доминират фризът на Партенона, Кариатидите на Ерехтейона, както и известните скулптури от архаичния период и Златния век на Перикъл.

По време на изложбата ще се прожектира всеки ден късометражен филм за Новия музей на Акропола, (Новият музей на Акропола 2009, продължителност 9').

Изложбата се организира със съдействието на Музея на Акропола и Службата по опазване на паметниците на Акропола.

Проявата е под егидата на Посолството на Република Гърция в София.

ГФК - София, ул. "Васил Друмев" № 30
Продължителност: 4/12/12-28/02/13
Работно време: 10.00-19.00 (без почивните дни)
Вход свободен

Автор:
ГФК - София
Публикация:
02.12.2012 г. 14:49
Етикети:
СофияГръцка фондация за култура
фотографска изложба
Новият музей на Акропола
Посетено:
1831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15964-noviyat-muzey-na-akropola