Изложби

"Breathing Space" - Национален литературен музей, Къща-музей "Пейо К. Яворов", София

Проект на Бора Петкова, със специалното участие на HR-Stamenov

"Breathing Space" - Национален литературен музей, Къща-музей "Пейо К. Яворов", София
Интериор от къща-музей "П. К. Яворов" в София. Фотограф Димитър Христович


◊ СЪБИТИЕТО

Бора Петкова
"Breathing Space"
със специалното участие на HR-Stamenov

Национален литературен музей
Къща-музей "Пейо К. Яворов", София
30 ноември - 23 декември 2012 г.
Откриване 29 ноември от 17 ч.

Националният литературен музей представя "Breathing Space", сайт-специфик проект на Бора Петкова, със специалното участие на HR-Stamenov и произведението "Ambiguous Activities".


◊ ПРОЕКТЪТ

"Breathing Space" е временна художествена намеса в постоянната експозиция на къща-музей "Пейо К. Яворов", намираща се на ул. "Г. С. Раковски" 136 в София.
Проектът изследва отношенията между живота и творчеството на П. К. Яворов, и особеностите на къщата музей, със средствата на създадени за конкретното пространство видео и аудио инсталации.

Наименованието "Breathing Space" в контекста на живота и творчеството на П. К. Яворов, идва да разгледа идеята за Смъртта, като кратка пауза, отделяща, но и правеща крачката между две вечности: Вечността в поезията на Яворов и вечността на неговата поезия.

Проектът е замислен с отношение към музейната дейност в цялост, историческата значимост на сградата, като паметник на културата, както и към автентичността на постоянната експозиция на музея.

. "Breathing Space" се реализира с домакинството на Национален литературен музей и В.Л.С.С.П.З.Б и със съдействието на наградата „Гауденц Б. Руф”.

Автор:
Бора Петкова и HR-Stamenov
Публикация:
29.11.2012 г. 15:23
Посетено:
4246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15944-breathing-space-natsionalen-literaturen-muzey-kashta-muzey-peyo-k-yavorov-sofiya