Изложби

"Импресии от България" - изложба живопис на Иван Кънев

Акварелни, пастелни и маслени импресии в галерия "Париж-Москва"

"Импресии от България" - изложба живопис на Иван Кънев


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Париж-Москва” Ви представя изложбата „Импресии от България” на художника Иван Кънев,  която ще бъде открита на 28 ноември, сряда, 18.30 часа от проф. Чавдар Попов.
     
Иван Кънев
е художник, чието име отдавна е ярък щрих в пейзажа на българската съвременна живопис. Роден е през 1935 година в Нова Загора. Завършва Националната художествена академия, специалност „Приложна графика” при проф. Александър Поплилов през 1963 г.
      
Творческият му път започва в Сливен, където е назначен за завеждащ Художествена галерия „Димитър Добрович”. Това е и една друга основна страна в житейските и професионални занимания, с които почти неизменно е било изпълвано ежедневието му - музейното и галерийно дело. На тях художникът отделя изключително много време и енергия. Няколко години работи в Националната художествена галерия като главен хранител, където натрупва значителни професионални познания и култура, развива своята жива наблюдателност и усет към особеностите на всеки един индивидуален живописен маниер. От 1985 до 1993 е директор на Софийската градска художествена галерия.
        

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата, на която ще имате възможност да се насладите, е съставена от поредица акварелни, пастелни и маслени импресии от България.
        
Това, което впечатлява от пръв поглед в пейзажите на Иван Кънев е, че в тях липсва натруфена илюстративност и излишна повествователност. Това са уловени мигове, частици природно съвършенство, които минават незабелязани в делничния водовъртеж, но които чувствителността на твореца възприема осезаемо. Малко художници имат тази способност да изразят така непринудено и искрено смълчаната и тиха прелест на пустите малки улички, меланхоличното ежедневие на прихлупени къщурки, осиротели дървета, обвити в оловносиви облаци и кадифена зеленина.

В света на Иван Кънев няма яростна конфликтност и аналитично самосъзерцание. Прекрачвайки прага, се потапяш в един „пасторален уют”, в една „унасяща лиричност”, които не ти се иска да напуснеш, след като веднъж са те обгърнали с нежна топлина.

Автор:
Йорданка Костадинова
Публикация:
27.11.2012 г. 00:03
Посетено:
1629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15919-impresii-ot-balgariya-izlozhba-zhivopis-na-ivan-kanev