Изложби

"Паметници на съвременното" - изложба в галерия "Credo Bonum"

Част от предварителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство "Западен парк"

"Паметници на съвременното" - изложба в галерия "Credo Bonum"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Credo Bonum
представя

Паметници на съвременното
Монументална образност на епохата

Проект на Андрей Врабчев в екип с Теодора Вълчева, Теодора Константинова и Йово Панчев
Дизайн и реализация – Мариян Дзин и Андрей Врабчев

28 ноември – 18 декември 2012
Откриване – 28 ноември 2012 (сряда), 18.30 часа в галерия "Credo Bonum" на ул. "Славянска" 2, вх. от ул. "Бенковски".

„Паметници на съвременното” е визуално изследване на съвременната монументална скулптура. Изложбата се опитва да покаже развитието на вкуса и паметниците в България като огледало на самия културен, икономически и обществен климат през последните 22 години. Тя има експериментален, псевдо-научен и пост-теоретичен профил и опитва да привлече вниманието на обществото върху изкуството, което го заобикаля в градското пространство, отвъд обичайната инерция и безкритичност.


ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът цели поставянето на съвременната монументална скулптура в центъра на дебат за паметта, нейното конструиране и подкрепа, нейното управление чрез образи и форми, отношения и мащаби. Художествената работа с теми като история, идентичност, личности или идеи позволява отразяване на по-свободно ниво и свежа интерпретация на заложените цели и послания на паметника, както и на пукнатините в монументалната образност на епохата.

Авторското изследване „Паметници на съвременното” е колаж от текстове и образи - ракурси към темата и нейните потенциални продължения. В него попадат както емблематични и централни софийски скулптури, така и по-малко известни пластични форми на паметта, произведени и инсталирани из цялата страна. Този сбор е представен в галерията като актуална картина на съвременната монументална скулптура, но и като основа върху която могат да се надградят още нови тези, гледища и перспективи.

Изложбата е част от предварителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”, който се реализира по инициатива на фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община.


Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
26.11.2012 г. 15:36
Етикети:
арт новиниЙово ПанчевТеодора КонстантиноваАндрей ВрабчевизложбаГалерия Credo Bonum
съвременна монументална скулптура
Мариян Дзин
Теодора Вълчева
Паметници на съвременното
Посетено:
1728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15913-pametnitsi-na-savremennoto-izlozhba-v-galeriya-credo-bonum