Изложби

Изложба "Комплекс Албена" на Катержина Дръжкова в Чешки център

Изложба в рамките на Sofia Architecture Week

Изложба "Комплекс Албена" на Катержина Дръжкова в Чешки център


◊ СЪБИТИЕТО

Sofia Architecture Week: Катержина Дръжкова - Комплекс Албена

Откриване на изложбата на 23.11. от 17.00 ч., фоайето на Чешкия център, ул. "Раковски" 100.

Изложбата ще продължи до 29.11.2012 година.

В рамките на Sofia Architecture Week Чешкият център ще представи инсталацията „Албена“ на Катержина Дръжкова. В този експеримент авторката систематично събира десетки пощенски картички от курорта Албена и въз основа единствено на информацията от тях, създава пространствен (3D) макет на курорта.

Изложбата възниква с финансовата подкрепа на Министерството на културата на ЧР и с подкрепата на Art Affairs and Documents Foundation.


ПОВЕЧЕ

През 70-те години на 20. век Албена е сред най-популярните и обичани дестинации за морска почивка за чехите. Благодарение на повтарящите се архитектурни елементи на сградите К. Дръжкова успява да реконструира от откъслечните фрагменти цялостния вид на комплекса. По този начин тя открива някои места, които не са изобразени на пощенските картички, тъй като не са достатъчно атрактивни. На макета тези скрити места са изработени в черно за разлика от белите места, показващи „най-красивите“ гледки.

Катержина Дръжкова е студентка по фотография във Филмовия факултет на Академията по изящни изкуства в Прага (FAMU). „Албена“ е част от серия подобни проекти. В един от тях авторката намира привидно еднакви картички на едно и също място и открива в тях почти незабележими разлики в детайлите. Друг проект се основава на две еднакви картички със снимка на хотел в Златни пясъци, върху които изпращачите са отбелязали с кръстче стаята, в която са настанени. Авторката прави снимки и сравнява гледките от стаите.



Автор:
Чешки център - София
Публикация:
22.11.2012 г. 12:33
Етикети:
Посетено:
1177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15886-izlozhba-kompleks-albena-na-katerzhina-drazhkova-v-cheshki-tsentar