Изложби

Пространства за култура в Мадрид

Изложба в рамките на Sofia Architecture Week

Пространства за култура в Мадрид


◊ СЪБИТИЕТО

Sofia Architecture Week продължава от 26 ноември до 2 декември 2012 г. и по традиция представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема – през 2012 г. това е взаимодействието между култура и архитектура в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Организатори на фестивала са ЕДНО, в партньорство с фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Испания ще се включи в петото юбилейно издание на Sofia Architecture Week с изложбата Madrid: Cultural Assemblages и презентация на новите места за култура в испанската столица. Куратор на изложбата е архитект Хакобо Гарсия-Херман, теоретик и преподавател в Мадридския политехнически университет. Той е събрал на едно място формални и неформални пространства в градската среда на Мадрид, които са успели да привлекат активни групи от хора и да покажат как изобщо не е трудно да се прави обществено достъпна култура.
   
Арх. Гарсия-Херман и архитектът и фотограф Хорхе Лопес Конде са специални гости за откриването на изложбата в София. Те представят няколко обекта:
   
Caixa Forum - бившата електроцентрала в стария град, трансформирана от Herzog & de Meuron в културен център; Conde Duque - казарми от 18. век, в които сега се помещават няколко галерии и музей за съвременно изкуство; Matadero Мadrid - стара кланица, превърната в арт-център, отворен за творчески експериментаторски проекти; Campo de la Cebada - площад за всякакъв род градски арт събития.
   
Оказва се, че, за разлика от България, Испания се е възползвала по-качествено от строителния бум и наред с класическите инвестиционни проекти е успяла да произведе редица нетрадиционни места за култура.
   
• Посолството на Испания и Институт Сервантес ви канят на официално откриване на изложбата на 22 ноември 2012 г., четвъртък, в 19 часа, в Институт Сервантес, ул. „Съборна” № 1.

Експозицията ще бъде достъпна за посещения до 13 декември 2012 год.


Очакваме Ви!Автор: Институт Сервантес - София
21.11.2012 г. 15:26
Посетено: 890
Етикети: арт новини, Мадрид, Sofia Architecture Week, Испания, Институт Сервантес - София, Хорхе Лопес Конде, Хакобо Гарсия-Херман, изложба Madrid: Cultural Assemblages
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15885-prostranstva-za-kultura-v-madrid