Изложби

Пазителят на бялото цвете е в галерия "Натали"

Нова изложба живопис на Росен Рашев-Рошпака

Пазителят на бялото цвете е в галерия "Натали"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Натали” ви кани на 22.11.2012 г. (четвъртък) от 18.00 часа, когато се открива новата изложба живопис на Росен Рашев-Рошпака.

„Пазителят на бялото цвете” представя най-новите произведения на художника, но съдържа и знакови картини, които хвърлят мост към предишни негови цикли.

Експозицията ще продължи до 6 декември 2012 г.
Галерия "Натали" се намира в София, улица „Гурко” 38   (на ъгъла с ул. „Цар Шишман”).


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Росен Рашев-Рошпака е роден на 15.02.1970 г. в гр. Враца. През 1989 г. завършва Художествената гимназия “Илия Петрoв” в София. Отрано намира своя собствен път, своите истини и формули в изкуството. От началото на 90-те до днес представя творчеството си на общи и самостоятелни изложби у нас и в чужбина: на международното биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия; на Световното триенале на инситното изкуство в Братислава, в дните на Българската култура в Лондон. Носител на Награда за живопис "Дни на Ботев" - Градска художествена галерия, Враца; Първа награда за автопортрет - Градска художествена галерия, гр. Пазарджик; Награда за цялостно творчество на Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий"; Голямата награда за чуждестранен автор от биенале за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия; Голямата награда на Музей на наивистично и маргинално изкуство гр. Ягодина, Сърбия; Голямата награда на СБХ от Национална художествена изложба "Земята на Ботев". Около 50 картини на Рошпака са притежание на колекционера на българско изкуство Хуго Вутен. Творбите му са притежание на частни колекции в България, Сърбия, Германия Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция. Живее и твори във Враца.


◊ „НАТАЛИ” ЗА РОСЕН

„Росен Рашев е странен човек. Не знам дали в наше време това е комплимент, но  безспорно е, че всеки го приема като особена птица в изобразителното изкуство.  Когато за пръв път видиш творби на Росен, си казваш: Колко интересен е неговият свят!

А после разбираш, че това е нашият свят. Само че ние сме си го затлачили с дребни и досадни наноси.

Рошпака има вярна аудитория. Всички, които обичат  картините, рисунките и релефите му, познават основните му търсения: естетиката на примитива, с присъщата му поетичност и хумор; съвременния изказ, в който примитивът пак и пак оживява с нова привлекателност. Когато сме с картините на Росен Рашев, те ни обливат с добрина и с ведрото усещане за несвършващо лято. Всяка изложба на Росен Рашев обогатява неговите поклонници и винаги привлича нови изненадани очи.”



Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
20.11.2012 г. 11:15
Посетено:
1424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15875-pazitelyat-na-byaloto-tsvete-e-v-galeriya-natali