Изложби

Уникална художествена сбирка от Сливен гостува в Русия

Изложба в рамките на Дните на българската духовност в Москва и Санкт-Петербург

Редица културни и духовни институции в града под Сините скали разкриха фондовете си за оформяне на пътуващата в руската столица Москва художествена експозиция. Светата Сливенска митрополия, Художествена галерия „Димитър Добрович” и два православни храма: „Света София” в Сливен и храм „Св. Александър Невски” - Бакаджика, предоставят ценни, с историята и изработката си, църковни вещи. В началото на предстоящата седмица, в сградата на московския Патриаршески храм „Христос Спасител”, ще бъде открита изложбата „Икони от Сливенския край”.
             
В общата художествена експозиция на гостите от Сливен са включени божигробски платна (ерусалимии), икони,  плащеници, напрестолен кръст, метален полиптих, фотографии и др. - (общо 93 на брой експонати), които  ще бъдат представени на вниманието на ценителите в Русия. Присъстват образци, главно, на „тревненската художествена школа” - чрез творбите на видните  зографи Йоаникий папа Витанов и Кръстю Захариев и на неизвестни майстори. Александър поп Георгиев, Недко Теодорович и Паскал Василев представят търсенията  на местните автори в жанра.
                 
Следва да се отбележат ролята и приносът на Светата  Сливенска митрополия за запазване през вековете на уникалните  икони от времето на Българското Възраждане (XVIII и XIX в.).
                  
Една от най-ценните книги, пазена в храм „Св. София” в Сливен (евангелие от 1851 г.), също е включена сред представителните експонати на гостуващата в Москва сбирка. Подареното на храма (около1878 г.) оригинално руско издание носи печата на Киевско-Печорската лавра (гр. Киев). В гостуващата в Москва експозиция ще бъдат представени и притежаваните от Художествена галерия „Д. Добрович” руски икони.
               
Присъствието на сливенската делегация е свързано с участие в Дните на българската духовност в Москва и Санкт-Петербург. Поканата е отправена от руската страна към кмета на Сливен Кольо Милев - за включване в културните празници. Те ще се състоят в дните от 17 до 21 ноември т.г. Организатор на събитието е Министерството на културата на Република България. Целите на духовните прояви се свързват с усилията за „популяризиране на художествените и словесни съкровища на православната традиция”.
               
Сливенската делегация е  водена от кмета К. Милев и в състава й са включени още управителят на област Сливен Марин Кавръков, народният представител Десислава Танева, Даниела Ненчева - директор на Художествена галерия „Димитър Добрович”, както и реставраторката към културния институт Маргарита Пенева.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.11.2012 г. 00:20
Етикети:
МоскваикониизложбаСливен
Дни на българската духовност
Санкт-Петербург
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15842-unikalna-hudozhestvena-sbirka-ot-sliven-gostuva-v-rusiya