Изложби

Проф. Николай Русчуклиев посрещна юбилея си с изложба

80-годишният творец представи и новите си живописни платна

Проф. Николай Русчуклиев  посрещна юбилея си с изложба
На сн.: Проф. Русчуклиев и художничката Красимира Кирилова


◊ СЪБИТИЕТО

15 ноември стана повод за два празника – 80-ият рожден ден на професор Николай Русчуклиев и срещата му с неговите възпитаници.

Пространството на Русенската художествена галерия грейна от живописните платна на художника. Част от картините са от различните му творчески периоди и са ярко доказателство за таланта на художника и неговия хъс. Днес, въпреки своите 80 години, той не се отказва да рисува и дори в арт пространството е представил и най-новите си платна. Тази изложба е шеста по ред за 2012-а, след София, Ямбол, Смолян и др.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОФ. РУСЧУКЛИЕВ

Името на проф. Николай Русчуклиев е познато на много почитатели на живописта и не се нуждае от представяне. Той има последователи, школа от свои ученици, които са завършили живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Твърди, че световното изкуство му е познато, защото над 20 години е обикалял известните галерии и има богати впечатления. В Художествената академия негови учители са били проф. Ненко Балкански, проф. Илия Петров и проф. Борис Митов. По разпределение идва да работи и живее в Русе като учител по рисуване. Тук той приема псевдонима Русчуклиев. По-късно става уредник в Русенската художествена галерия в продължение на 8 години.

Проф. Русчуклиев преподава живопис от 1985 година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Освен че обучава студентите, той се вдъхновява от живописната атмосфера в старопрестолния град и създава едни от най-хубавите си картини.

Подарил е платна на художествените галерии в градовете Велико Търново, Видин, Каварна, Враца, Ямбол, Белоградчик, Русе, Севлиево, Добрич. Някои от по-ранните творби на твореца са притежание на Националната художествена галерия, а около 300 е броят на картините му, откупени от държавни комисии през годините.

Преди четири години в столична галерия той подрежда 70 портрета, които нарисувал по спомен. За тази експозиция неговата възпитаничка Галина Николова-Иванчева пише следните думи – „Новите му творби излъчват все по-голяма жизненост и изразителност, а живописният изказ става все по-експресивен и въздействащ“.

Проф. Русчуклиев е носител на награда „Русе” за изобразително изкуство, за особен принос за утвърждаване на авторитета на гр. Русе като значим художествен център, всеотдайна преподавателска дейност и по повод неговата 80-годишнина.

Негови картини се намират в РХГ, Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите в много градове в страната.



Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.11.2012 г. 16:11
Посетено:
1777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15840-prof-nikolay-ruschukliev-posreshtna-yubileya-si-s-izlozhba