Изложби

Фотографска изложба "Преоткрий природата"

Изложба в Арт салон на Радио Варна

Фотографска изложба "Преоткрий природата"


◊ СЪБИТИЕТО

Фотографска изложба „Преоткрий природата”

Арт салон на Радио Варна
17-30 ноември 2012
Откриване: 17.11., събота, 17:30 ч.

Авторите Мая Шивачева, Десислава Николова, Христо Гюров и Иван Резняков са завършили курса по фотография на Сдружение за култура „Морско синьо” с ръководител Радостина Вълчанова

Това е изложба – разходка из природата. Снимките са уловили изгреви и залези, настроения, различни сезони, много зеленина и топлина. Експозицията е вдъхновена от все по-силната необходимост на човека да се обърне с лице към природата, да погледне отвъд бетонните сгради, прашните улици и забързаните коли. Вдъхновена е от желанието на творците да покажат естеството с неговата неподправена красота и сила.


◊ АВТОРИТЕ

Мая Шивачева е финансист по образование и философ по душа. Винаги вярва в невероятното и допуска невъзможното. Обича изкуството във всичките му форми, но най-вече се прехласва по шедьоврите на природата и на човешкия ум. Смята, че снимките съдържат късче време, късче история, която е разказана без думи и е различна през очите на всеки човек. Фотографията винаги я е очаровала, но дълго време не намира или време, или подходящ учител, докато не попада на Радостина Вълчанова и организирания от Сдружение „Морско синьо” курс по фотография. Там получава не само полезни знания, но и истинско насърчение и хъс да снима. Защото едно е да искаш, друго е да знаеш, а трето да можеш. Но когато тези три неща се съберат в една идея, се получава нещо наистина креативно и стойностно!

Десислава Николова определя себе си като „човек на изкуствата”.  От малка започва да пише стихове и есета, а също и да рисува. В биографията й откриваме различни публикации, с които печели редица награди в младежки конкурси. Повече от 5 години се занимава с балет и  латино танци. От една година снима по-сериозно и досега е показвала уменията си в 4 фотоизложби: “Extra ordinary”, “Акт Арт”, „Морето не е за една ваканция”, „Лято без риск”. За Деси фотографията не е просто едно натискане на копчето, а много повече – тя е идея, цвят, емоция и илюзия в едно.

Иван Резняков е от Троян, но живее във Варна. Занимава се с фотография от 6 години. За него тя е начин да покаже своята гледна точка към малките красиви неща в живота, които забързаното ежедневие често не ни позволява да оценим. Неговите фотографии ни докосват до контрастите около нас, до забавното, красивото, меланхоличното... Дават ни шанс да преоткрием собствената си представа за природата.

Христо Гюров е очарован от фотографията още от малък. Тогава не осъзнава, че тя е нещо повече от блясък на светкавица и навиване на филм. С времето интересът му към това изкуство расте. Всеки ден разглежда стотици изображения, чете статии и мнения на професионалисти с единствената цел - да се усъвършенства. Сега мисли, че фотографията е миг, емоция, тя означава да разбираш другия и да показваш себе си. А каква е ролята на фотоапарата? Да е на една ръка разстояние от фотографа.


Автор: Сдружение за култура „Морско синьо”
15.11.2012 г. 21:05
Посетено: 1336
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15830-fotografska-izlozhba-preotkriy-prirodata