Изложби

Vivacom Art Hall представя проект на испанската формация "Демокрация"

Видео инсталацията беше основен акцент в програмата на Нощта на музеите и галериите в Пловдив

Vivacom Art Hall представя проект на испанската формация "Демокрация"


СЪБИТИЕТО

Като дългогодишен партньор на Нощта на музеите и галериите в Пловдив, VIVACOM продължава традицията си да представя някои от най-интересните акценти от програмата й на софийската публика.

На 15 ноември 2012 г. (четвъртък) от 19:00 във VIVACOM Art Hall ще бъде представена видео творбата на испанците „Демокрация“ от Мадрид, която спечели вниманието на публиката в Пловдив през изминалия септември.

Проектът се осъществява в партньорство с Фондация „Отворени изкуства“ (Пловдив) като част от фестивала „Град и публични пространства“ с куратор Вера Млечевска.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Триканалната видео инсталация “Ser y Durar” („Да бъде и да остане“) на испанската група „Демокрация“ сблъсква историческите и социалните елементи на колективната памет с динамиката на днешната градска субкултура. Група от младежи, владеещи паркур – познат като изкуството на преместването, преминават през физическите измерения на предметите и пространството с лекота, без значение дали техните препятствия символизират пластове история, политика или наследство от миналото. Tе преодоляват гравитацията на паметта, както преградите със силата на собственото си тяло, описвайки свръхчовешка хореография. Единственото правило е да няма връщания назад.

Арт формацията „Демокрация“ е основана в Мадрид от Пабло Еспаня и Иван Лопес, художници и директори на списанието „Ноленс Воленс“. Решението им да работят се ражда от общата им страст към дискусията за сблъска на идеи и форми на действие. Работата на колектива е вдъхновена от желанието за активна намеса в социалната сфера и личен ангажимент към реалността. Проектите на екипа отразяват отношението им към сцени от обществения живот и различните сфери на ежедневието, сред които са политиката, технологиите и културата.
 

Вход свободен.
Автор:
Николай Николов
Публикация:
13.11.2012 г. 13:24
Етикети:
проектДемокрациявидеоВивакомИнсталация
арт формация
испанци
Арт Хол
паркур
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15811-vivacom-art-hall-predstavya-proekt-na-ispanskata-formatsiya-demokratsiya