Изложби

"Тайнства" - изложба живопис на Андрей Янев в галерия "Юзина"

20 живописни платна, създадени през последните години

"Тайнства" - изложба  живопис на Андрей Янев в галерия "Юзина"


◊ СЪБИТИЕТО

Частно банкиране ДСК и Галерия “Юзина”
представят
„Тайнства”
Самостоятелна изложба живопис на Андрей Янев


На 8 ноември – денят на християнския празник “Архангеловден” – Андрей Янев представя изложба „Тайнства” в галерия „Юзина”. След четиригодишна пауза високо цененият от критика и публика автор представя изложба от 20 живописни платна, създадени през последните години. Те са негови духовни търсения и интерпретации на срещи с “Отвъд видимото”, инспирирани от пътувания до Света гора - Атон и други свети места по света.

Изложбата ще бъде закрита на емблематичната дата 12.12.2012 г. с финисаж.

Изложбата ще бъде отворена ексклузивно ден преди откриването за клиентите на Частно банкиране на банка ДСК, който е основен партньор на събитието.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата „Тайнства” са интерпретирани символите на вярата, както и библейски сцени в контекста на съвременното визуално изкуство. Безспорен майстор в пресъздаването на мистиката на православието, Андрей Янев ни напомня за съществуването на Ангелите около нас. Картините му са своеобразни притчи, изпълнени с послания. Сред ангелите като образ в изложбата е маслината като паралелен доминантен символ. В творбите си артистът е запечатал последните си духовни преживявания, които са дълбоки и с кристална яснота. Работите на Андрей Янев препращат към спомени, оказали влияние върху живота му, и запечатали  символи, въплъщаващи вярата на хилядолетията.

Самият Андрей Янев споделя, че изложбата е – „Търсене на красотата и спокойствието на мъдростта. Усещане за мощта на сила по-висша от нас... Силата на Твореца - Светлината. Опит за споделено вълнение и преклонение пред тази красота и божествен мир, от който всички сме част... Напомняне за вече дошлото и присъстващо ново време, нов начин на общуване, нови порядки и отношения. Присъствие на все повече чисти души с открити сърца. Покана към зрителя да попътуваме заедно и потърсим Светлината в душите си .”

Кураторът на изложбата проф. д-р Аксиния Джурова споделя че: „светът има вопиюща нужда от морален кодекс и отново, както е ставало досега, изкуството му ще го посочи.” И допълва, че: „Изложбата звучи по-актуално от всякога с тихия, но ясен зов за необходимостта да отворим очите си за добротата и опрощението, без които е немислим пътят ни напред.” 

Десислава Монева, директор на „Юзина” – за проекта: „Визуалните символи  в картините на Андрей Янев, завихрени от бурите на миналите пътища се  сгушват успокоени и безмълвни в мъдростта на неговото изкуство”.. Изложбата се осъществява с любезната подкрепа на Дoмейн Бояр и Самсунг

Автор: Галерия Юзина
06.11.2012 г. 21:16
Посетено: 1504
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15769-taynstva-izlozhba-zhivopis-na-andrey-yanev-v-galeriya-yuzina