Изложби

Изложба "Купчина стъкло – предизвикателство!" в галерия "Витра"

Лекция на Лъчезар Дочев в Нов български университет

Изложба "Купчина стъкло – предизвикателство!" в галерия "Витра"


◊ СЪБИТИЯТА

Изложба "Купчина стъкло – предизвикателство!" / Glass Heap Challenge!


Галерия "Витра", ул. "Перник", 91 - партер
08.–22.11.2012
Откриване: 08.11., 18.00 ч.

Лекция: "Рециклиране на стъкло в изкуството" – Лъчезар Дочев
НБУ, ж.к. "Овча купел", ул. "Монтевидео" 21,
Магистърска програма ‘Изкуство от стъкло и керамика в архитектурата’
Начало: 09.11., 13.00 ч.


В края на месец август Фондация Българско арт стъкло представи шест участия със седем български проекта на Международния фестивал на стъклото в град Стауърбридж, Англия. Участието беше онлайн, с излъчването на визуален материал, документиращ процесите на създаването на арт произведения, чиито изходен материал е отпадъчно стъкло – счупени прозорци, бутилки, буркани, изгорели електрически крушки и др. Както вече информирахме, целта на програмата „Купчина стъкло – предизвикателство!” (Glass Heap Challenge!) беше през призмата на изкуството да се направи опит за намиране на решение на ежедневните проблеми – производствени, енергийни, екологични, технически и др.

Дали тези решения са намерени? Или поне е направена една малка крачка към техния отговор? На тези въпроси може да помогне посещението на изложбата в галерия "Витра" и на лекцията в Нов Български университет.


ИЗЛОЖБАТА

В изложбата участват произведения от предно стъкло на катастрофирал автомобил (екип Морскин), скулптура от счупен прозорец (екип Земя от светлина), абажур от изгорели крушки (Кремена Иванова), мъжка и женска глава от претопени буркани и бутилки (Нели Христова), нови пластични форми от буркани, издути в електрическа пещ, а не чрез традиционния метод с пипа (Лъчезар Дочев - ФБАС), както и две големи купи от остатъците от счупена витрина и инсталацията „Армията на духовете от бутилките” на екипа на Юрий Василев (ФБАС).

Освен творбите на живо, в изложбата ще бъдат излъчени и клиповете, с които творбите бяха представени в Англия, както и документален материал от самия фестивал.


◊ ЛЕКЦИЯТА

Лекцията на Лъчезар Дочев „Рециклиране на стъкло в изкуството” ще разгледа проблематиката и възможностите за използването на отпадъчно стъкло като базов материал за художествено изразяване, пречупено през личния му практически опит в международните проекти „Liquid Project” и “Glass Heap Challenge”.

Лекцията е насочена към вниманието на студентите от НБУ, НХА, както и към учениците от художествените гимназии. Смятаме, че освен за студентите от специалностите по стъкло и керамика, тя би била интересна и за всички други, например дизайнери, изкуствоведи и журналисти, заради възможността за запознаване със специфична терминология, едновременно на три езика – български, английски и руски. Лъчезар Дочев е завършил специалност "Дизайн на стъклото и витраж" в Рига, владее свободно и двата езика и има богата творческа биография.


ФБАС кани на изложбата и на лекцията всички, които имат интерес към темата, независимо от професията и възрастта.


Автор: Искра Павлова
02.11.2012 г. 18:11
Посетено: 1312
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15726-izlozhba-kupchina-staklo-predizvikatelstvo-v-galeriya-vitra