Изложби

Изложба на Елена Каблешкова (1954-1996)

Изложба рисунки и живопис в галерия "Дебют"

Изложба на Елена Каблешкова (1954-1996)
Елена Каблешкова. Автопортрет


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба рисунки и живопис на Елена Каблешкова (1954-1996)


6-16 ноември 2012

Откриване на 6 ноември от 17.30 ч.,
Галерия Дебют, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, бул. „В. Левски” 62


Галерия „Дебют” представя малка част от творчеството на Елена Каблешкова – бивша възпитаничка на Художествената гимназия в София. Сбирката е предоставена от семейството на даровитата и отдадена на изкуството авторка, която за съжаление трагично напуска живота и художествената сцена...

Зрителите ще имат възможност да се докоснат до художник, с чувствителна същност, интелигентност и размах, поразителен за възрастта й. Неслучайно творческите и качествата са забелязани и поощрени от акад. Дечко Узунов.

В каталога за една от нейните посмъртни изложби, изкуствоведката Светла Москова пише: „Елена ни оставя своя албум на живота с виртуозна линия, деликатен щрих, покой и движение, светлина и сянка, безкрайна гама от нюанси и чисти тонове... Нейната духовна сянка е звънтяща сребърна музика, недосегаема и реална, оставяща следа в душите”.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Елена Каблешкова е родена на 31 май 1954 година в Пловдив. Умира на 4 юли 1996 г.

Възпитаничка е на Художествената гимназия в София. През целия период на обучение в нея (1969-1973) е наградена със стипендия на Съюза на българските художници за изключително даровито дете, под егидата на акад. Дечко Узунов. Завършва и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, факултет по изобразително изкуство, специалност живопис. Членува в Ателието на младия художник и на Дружеството на пловдивските художници. Има участия в общи изложби във Велико Търново, Карлово, Пловдив.

Благодарение на семейството и на колеги са реализирани множество посмъртни изложби в Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, София, Русе, Бургас, Шумен, Плевен, както и множество от нейните творби са дарени на публични колекции в тези градове.


. Изложбата се организира с  любезното съдействие на Банка Пиреос.




Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
31.10.2012 г. 12:46
Посетено:
1622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15702-izlozhba-na-elena-kableshkova-1954-1996