Изложби

"Пробуждане" - изложба живопис и рисунки на стари български майстори

Изложба под патронажа на г-жа Маргарита Попова

"Пробуждане" - изложба живопис и рисунки на стари български майстори


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Париж-Москва" представя

"Пробуждане" - изложба живопис и рисунки на стари български майстори
Колекции от непоказвани творби на стари български майстори
  
Изложбата е посветена на празника „Ден на народните будители”
 
1-20 ноември 2012
 
. Под патронажа на г-жа Маргарита Попова, Вицепрезидент на Република България
 

Изложбата от непоказвани картини на стари български майстори събира творби на големи наши художници от средата на миналия век. Сред имената в колекцията на галерия „Париж-Москва” са това на Никола Танев, Илия Бешков, Борис Денев, Георги Баев, Николай Райнов, Генко Генков, Петър Урумов, Димитър Казаков-Нерон, Константин Щъркелов и др. Любопитно е представянето на платна на Тодорка Бурова, племенница на Атанас Буров, не видяла своя самостоятелна изложба приживе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата се открива в навечерието на светлия български празник „Ден на народните будители”. Той провокира усещането за необходимост от „пробуждане” на част от обществото. Допирът с духовните ценности, затрупани от обкръжаващото ни пошло и безвкусно всекидневие, винаги предизвиква духовно извисяване. Макар да не можем да искаме да нарисуваме духовността... Ако я носим в себе си, ние я изобразяваме.

Художниците, чиито творби разкриваме, носят този заряд, който избухва с пълна сила в живописното и психологическо пространство на платната им.

Сюита от пейзажни елегии, пасторални опуси и затрогващи портрети, обрисуващи българския бит и душевност от средата на ХХ век, ще провокират интереса на широката публика и на ценителите. Те са пречупени през призмата и въображението на големите майстори на изобразителното изкуство.
            
С подбора на произведенията, галерия „Париж-Москва” ви дава шанс да преоткриете някои по-малко познати на широката публика изключителни творци. Както и да изживеете допира с непознати аспекти от творчеството на водещи имена в българската живопис.

Изложбата ще бъде отворена за ценителите на изкуството от 1 до 20 ноември 2012 година.   

 
Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
31.10.2012 г. 11:21
Посетено:
2677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15700-probuzhdane-izlozhba-zhivopis-i-risunki-na-stari-balgarski-maystori