Изложби

Изложба "... ей сега и за малко…" на Вальо Ченков в галерия "Сариев"

Първа самостоятелна изложба на художника в България

Изложба  "... ей сега и за малко…" на Вальо Ченков в галерия "Сариев"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя:

"... ей сега и за малко…"
Вальо Ченков

2 ноември - 30 декември 2012
откриване: 2 ноември (петък), 19:00 часа

 “... ей сега и за малко…” е първото представяне на Вальо Ченков от страна на Галерия "Сариев" и същевременно първа самостоятелна изложба в България. 

Вальо Ченков живее от 20 години в Мюнхен, работи в областта на живописта, инсталацията и видеоарта. Творческата позиция на Вальо Ченков може да бъде обобщена с един цитат от Адорно, който авторът използва във видео творбата си “Пътуване до България с Адорно и Гудман”: “Изкуството като утопия е вид обещание, че реалността някой ден ще го наподобява.” 


ИЗЛОЖБАТА

Изложбата в галерия "Сариев" “... ей сега и за малко…” представя девет живописни платна от периода 2010-2012 и видео творбата ”Божествена шега”, 2012. Основна линия в изложбата е противоречието между “високото изкуство” и ежедневното му консумиране и то, както казва авторът, “противоречие в камерна атмосфера”. Заглавията на някои от работите: “Юнак отзад с байрак”, “Фонтана пълни гащите”, “Божествена шега”, както и самото название на изложбата “... ей сега и за малко…”, разкриват типичния подход и подбор на художествения материал, подмолния хумор, тенденцията към иронизиране на банални фолклорни, културоложки, изкуствоведски клишета в творчеството на Ченков. Критичната позиция по отношение на обекта на изобразяване при Ченков винаги има финал на самоирония. В “... ей сега и за малко…” тя е категорично представена във видеото “Божествена шега”, в което четирима старци пеят народна песен, ода за гения и неговите терзания.

Изложбата “...ей сега и за малко…” се открива на 2 ноември в Галерия "Сариев" в присъствието на автора.


◊ ЗА АВТОРА

Вальо Ченков е роден през 1966 г. в Свищов. Учи в Националната художествена академия, София и в Akademie der Bildenden  Kuenste, Мюнхен. Живее и работи в Мюнхен, Германия и Ореш, България. Участвал е в много изложби, между които “Poesie Summer Watou”, куратор Ян Хоет, Белгия; Fuori Uso”, Пескара, Италия, куратор Агнес Колмейер; “Sweet Case Eluminated”, MAC/VAL музей Париж, куратор Катя Ангелова (а.о.); ”Conviction”, Dafen Art Museum, Китай, куратор Уени Уонг (а.о.). Освен да рисува картини, той посещава също циганската „Академия по Джебчийство”, за да се научи как да оцелява при тежки условия.

За интересуващите се от съвременно българско изкуство, името на Вальо Ченков е познато от съвместното му участие с Правдолюб Иванов в изложбата “Double Trouble”, Gallery Steinle, Мюнхен, 2007. В България участва в изложбата на номинираните за награди за съвременно българско изкуство на М-Тел Unlimited, 2011 и в изложбата “Защо Дюшан? От обекта до музея и назад (125 години)”, куратор Мария Василева, САМСИ, 2012.


Автор:
Галерия Сариев
Публикация:
30.10.2012 г. 14:26
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15691-izlozhba-ey-sega-i-za-malko-na-valyo-chenkov-v-galeriya-sariev