Изложби

Изложба живопис на Михалис Гарудис в галерия "Графит"

За първи път във Варна самостоятелна изложба на художника

Изложба живопис на Михалис Гарудис в галерия "Графит"


◊ СЪБИТИЕТО

Михалис Гарудис
Изложба живопис | 02-30 ноември

Галерия “Графит” и арх. Венелин Жечев представят за първи път във Варна самостоятелната изложба на българския художник от гръцки произход Михалис Гарудис. Експозицията, която включва 45 платна, ще покаже различни тематики, свързани с неговото творчество, но най-вече излъчващи духа на Средиземноморието. В центъра им са мотиви от Егейско море, тъй като за автора то е неизчерпаем източник на вдъхновение и маслиновите дръвчета от Самотраки, като символ на омиротворението.

31.10., 12.30 часа
Среща с Михалис Гарудис в ресторант "Ред Канапе"
02.11., 18.30 часа
Вернисаж
Галерия “Графит”, бул. "Княз Борис І" 65, Варна


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Михалис Гарудис е роден в Дидимотико, Гърция, през 1940 година. От 1948 до 1986 година е емигрант в България и Унгария. В София завършва Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Гарудис участва с успех във всички Общи художествени изложби в столицата и страната. През 1971 година той урежда първите си самостоятелни изложби съответно в София и Париж. От 1986 година живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции. Още от студентските си години навлиза в кръга на изявени български интелектуалци и става един от тях. Общува с големите актьори Йордан Матев и Спас Джонев, близко приятелство го свързва с Въло Радев, Стефан Данаилов, Христо Тотев, Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 и му е посветил проникновени стихове.

„По софийските павета си търся отминалата младост – твърди известният гръцки художник – Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото”.

„Повечето ми картини са с Егейски мотиви, започнах с живопис, а после преминах на монументални неща, сега творческите ми изяви са между фото-реализъм и хипер реализъм с елементи на сюрреализъм”.

Друг голям гръцки творец и забележителна личност поетът Янис Рицос пише за Михалис Гарудис: „Той е един голям талант, един изключителен художник. Неговото изкуство черпи големите истини на древната гръцка традиция, което обновява сполуките на нашата съвременна революционна епоха”.

Арх. Венелин Жечев
Продуцент на изложбата

Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
26.10.2012 г. 18:02
Посетено:
1515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15658-izlozhba-zhivopis-na-mihalis-garudis-v-galeriya-grafit