Изложби

Юбилейна изложба и представяне на книга в галерия "София прес"

Графика на Снежина Бисерова и поезия на Вера Ташева

Юбилейна изложба и представяне на книга в галерия "София прес"


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на юбилейната изложба графика „Между Земята и облаците” на Снежина Бисерова
и
представяне на поетичната книга ”В градината вали” на Вера Ташева


На
31.10.2012 от 18.00 часа
Галерия-книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29

Книгата ще представи Дора Минева. Стихове  ще прочете Мария Петкова. Творчеството на художничката Снежина Бисерова ще представи Весела Радоева.

Изложбата продължава до 16.11.2012

                       
◊ ПОВЕЧЕ

Галерия-книжарница София Прес представя юбилейната изложба на Снежина Бисерова. Експозицията включва силиграфии, запазена марка на авторката. Творбите на Снежина Бисерова са вдъхновени и подредени в няколко цикъла, като познатите „Пейзажи от никъде”, категоричните „Обекти от натурата” и лиричните „Между Земята и облаците”. Неслучайно последните, са артистична трансформация на визия и слово.

В рамките на изложбата ще бъде представена и една необикновена книга – двуезична, библиофилско издание, издателски проект на д-р Снежина Бисерова. Стиховете в книгата са на Вера Ташева и са събрани под заглавие ”В градината вали”. Текстовете могат да се определят като лирически миниатюри или импресии, а чрез илюстрациите, поетическата образност намира своята графична интерпретация.

Изданието съдържа:

Поезия на български и английски език,
20 стихотворения,
превод – Мира Минкова и Гари Грей.
20 графични листа, изпълнени
в техниката силиграфия
Тираж 25 номерирани екземпляра



ДУМИ НА АВТОРИТЕ

За книгата:
В младостта реалността изглежда неумолимо обективна. С времето и житейския опит осъзнаваш, че в голяма степен светът е това, с което сам пожелаеш да го населиш. А образът на света е дълбоко лично преживяване.
   
В поетичната книга „В градината вали” се срещат лирическият глас на Аза и природният свят. Липсва преднамереност, липсва предварителна концепция. При опита да коментирам собствените си текстове достигам само до въпроси. Може би книгата от 20 стихотворения  е носталгия по изначалната, но накърнена от цивилизацията  връзка с естеството? Може би лирическите миниатюри и импресиите са поетичен образ на възвърната цялост на човека в мигове на творчество?
В книгата „В градината вали” природата се оказва не просто дом. Природата е одухотворена и съпричастна към човешкото, което усеща и разпознава себе си в диалог с нея.
Вера Ташева

За изложбата:
Лирическите миниатюри на Вера Ташева ме заинтригуваха с образните си и същевременно дълбоки като внушение метафори и оригиналния си език. Когато за пръв път се докоснах до тях, вече бях започнала своята най-нова серия от графики „Между земята и облаците”. Размислите и чувствата, породени от този прочит, се оказаха твърде родствени с идеите ми, заложени в тази графична серия. Така у мен се породи концепцията на настоящето издание, илюстрациите на което са своеобразно продължение на серията. Книгата на Вера Ташева е библиофилска, двуезична - такива издания са предназначени главно за колекционери и ценители - едно рядко да България начинание. За пръв  път у нас такова издание обаче се тиражира в лимитиран тираж от 25 екземпляра, посредством техниката силиграфия, съвременен безводен метод за повърхнен печат, който въведох в творческата си практика през 2004 г. Бавният и изключително трудоемък процес на печат с помощта на ръчна офортна преса отне около 2 месеца и половина. Може да се каже, че това е едно наистина уникално по рода си издание, което е изпълнено изцяло ръчно – като се започне от илюстрациите – 20 оригинални графики, и се завърши с кутиите, изработени също ръчно от екип на печатница АСИ Принт.
Графичните серии, включени в изложбата, са създадени през последните 2 години и са изпълнени в техниката силиграфия.
Снежина Бисерова


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Снежина Бисерова е родена на 2.01.1962 г. в гр. София. През 1981 г. завършва с пълно отличие СХУ за изящни изкуства “Акад. Илия Петров” – гр. София.
През 1988 г. завършва Националната художествена академия – специалност графика.

Живее и работи в град София. От 1991 г. е преподавател по рисуване и графика в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София. От 2006 г., след защитен докторат е хоноруван преподавател по графика в НХА – специалност „Книга и печатна графика” и в СУ „Св. Климент Охридски” – София.

От 1988 г. е участвала в над 50 национални, общи и международни изложби. Реализирала е 10 самостоятелни изложби. Нейните изяви са предимно в областта на графиката, акварела и рисунката.

В последните години активно експериментира с нови, нетоксични графични техники. За пръв път в България въвежда техниката силиграфия в образователния процес по графика. През м. август 2005 г. организира и провежда първия летен курс-ателие по силиграфия в НУИИ “Акад. Илия Петров” със студенти от НХА. Автор е на книгата “Силиграфията – безводен метод за повърхнен печат”.

Произведения на Снежина Бисерова са собственост на българското посолство в Япония; Областната галерия в Канагава, Япония; Tama Art University Museum – Токио, Япония; Съюза на китайските художници, Колекцията „ИМПРИМА” – Собрал, Бразилия, Francavilla al Mare – Италия, Sant Carles de la Rapita – Испания, Колекцията на Флореан музей – Карбунари, Румъния; Колекцията на биеналето в Айова, САЩ, както и на редица частни колекции в България, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия – колекцията на Лучано Настуци, Мексико, Швеция, Швейцария, САЩ, Сърбия и Франция.

Награди:
. 2012 Грамота от Министерството на културата на република България за високи педагогически постижения.
. 2005 Грамота и плакет от Министерството на културата и туризма на република България за принос в развитието на българската култура в чест на 24 май.
. 2005, 04, 03 Почетен диплом и медал от 13, 14 ,15, 16, 17 и 18-то международно биенале по графика за деца и младежи до 19 години – Торун, Полша – за преподавателска работа.
. 2003 Първа награда от петото световно изложение за графика и живопис – малък формат – ИТАРТ 2003, Пиза, Италия.
. 2002 Втора награда от четвъртото световно изложение за графика и живопис – малък формат – ИТАРТ 2002, Пиза, Италия.
. 1997 Почетен сертификат от международната обменна изложба – Кобе, Япония.
. 1992 Трета награда от националната изложба “Човекът и морето” – гр. Варна.




Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
25.10.2012 г. 23:10
Етикети:
галерия София пресграфикаизложбаСнежина Бисеровакнигапоезия
Между Земята и облаците
В градината вали
Вера Ташева
Посетено:
1561
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15650-yubileyna-izlozhba-i-predstavyane-na-kniga-v-galeriya-sofiya-pres