Изложби

"Близост" - изложба на италиански скулптор и книга от българска поетеса в галерия "Париж"

Живопис и скулптура на Винченцо Зенонер и поезия на Лилия Янева

"Близост" - изложба на италиански скулптор и книга от българска поетеса в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

"Близост"

27.10.-03.11.2012

изложба живопис и скулптура на италианския художник и музикант Винченцо Зенонер
и
представяне на книгата "Близост" от Лилия Янева

На 27 октомври в галерия "Париж" ще бъде открита изложбата "Близост" - една съвместна изява на италианския художник и музикант Винченцо Зенонер и българската поетеса и оперна певица Лилия Янева, която ще представи едноименната си книга с поезия.


ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Винченцо Зенонер е роден в Санта Кристина, област Болцано, Италия, в семейство на скулптори, което и до голяма степен определя неговото бъдещо артистично поприще. Впоследствие учи в значими скулптурни ателиета в гр. Ортизей, където това е многовековна традиция. От 1982 г. се посвещава на скулптурата от камък и посещава курсове в Училището по изкуствата в Ортизей. Неговото изкуство се определя като фигуративна скулптура, а напоследък и като експресионизъм. От 1984 г. учи и музика в Консерваторията "Клаудио Монтеверди" в Болцано, където през 1987 г. се дипломира със специалност "Обой".

Авторът е канен да участва в колективни и персонални изложби в големи европейски градове като: Болцано, Милано, Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Виена, Барселона, Берлин, Брюксел, Любляна, Полша и Музея за изящни изкуства в Пенца, Русия.

В произведенията на Винченцо Зенонер се открива желанието да говори със света около нас и да дава отговори, които могат да задоволяват ума и сърцето. Всичко в неговите творби е вътрешно, духовно, уникално и чувствително по отношение на персонажите, които изобразява.

Картините и скулптурите на Зенонер пресъздават най-често женското лице, което е или със закрити очи от красиви ръце, или се състои само от много магнетични поглъщащи очи. Сякаш трябва да ни говорят единствено изразителността на ръцете или изразителността на очите...

Българската публика ще се срещне и с творби на Зенонер пресъздаващи различните състояния на женските тела, които, всъщност, са не по-малко изразителни от лицата.

Като цяло усещането от неговите произведения може да се опише със словосъчетанието - ренесансова тъга. Тази сетивност, която струи от творбите му някак символизира и изразява една дълбока и изящна женственост, която майсторски е уловена и пресъздадена от Винченцо Зенонер.

Лилия Янева е родена в София. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София - специалност "оперно пеене", а в Италия специализира камерна музика.

Музикант и певица, в момента преподава в Музикалното училище в Ортизей, Вал Гардена, Италия.

Лилия Янева пише стихове - хайку от млада и е публикувала във вестник "Български писател". Първата й книга с поезия - хайку е публикувана през 2003 г. в София със заглавие "Стъпки" - "Des pas" на български и френски език. Книгата "Близост" – "Vicinanza" от 2012 г. е издадена на български, италиански, ладински и немски езици. Много от стиховете в нея са вдъхновени от картините на Винченцо Зенонер, с когото ги свързва дълбоко духовно приятелство.

Галерия "Париж" с удоволствие ще бъде домакин на тези две културни събития, които със сигурност ще обогатят и запознаят българската публика с част от съвременното звучене на италианското изкуство.

Изложбата ще продължи една седмица, до трети ноември, както и онлайн в сайта на галерията.

Автор: Надя Павлова
25.10.2012 г. 17:49
Посетено: 1312
Етикети: премиера на книга, изложба, галерия Париж, поезия, скулптура, Живопис, Лилия Янева, Винченцо Зенонер
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15649-blizost-izlozhba-na-italianski-skulptor-i-kniga-ot-balgarska-poetesa-v-galeriya-parizh