Изложби

"Разказвачи на песни" в галерия "Ларго", Варна

Самостоятелна изложба живопис на пловдивския художник Ангел Герджиков

"Разказвачи на песни"  в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Разказвачи на песни
изложба живопис на Ангел Герджиков

24 октомври – 12 ноември 2012 г.

Откриването ще се състои на 24 октомври 2012 г., сряда, от 17.00 до 20.00 часа в новата ни галерия на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми). 

От 24 октомври до 12 ноември 2012 год. можете да се насладите на картините от шестдесет и деветата поред експозиция в арт галерия “Ларго”, озаглавена “Разказвачи на песни”. За трета поредна есен със самостоятелна изложба живопис във Варна се представя пловдивският художник Ангел Герджиков. Отново ще се потопим в нежния и хармоничен свят на автора, населен с хора, устремили поглед към звездите. Заглавието на експозицията ни подсказва това, което ще открием в нея – много музика и поезия.


◊ ИЗЛОЖБАТА
   
Разглеждам картините... после притварям очи... и сякаш светът от платната оживява край мен. Изведнъж се пренасям в едно друго пространство и време, тялото ми олеква, краката се отделят от земята, аз политам над нея леко... леко... Притъмнява, небето се изпълва с изумрудени звезди, а червената луна току проблясва иззад камбанарията на църквата... Полъхва нощен хлад, тихо е... и изведнъж дочувам музика далечна... нежна... извива се, усилва се, заглъхва... мелодия, която умиротворява и приласкава, галейки слуха, плъзгаща се по кожата, нежна като милувка, сладостна  като усмивка на любима... Мелодията се приближава, а заедно с нея дочувам и друг звук: троп-троп-троп... замлъква, после пак: троп-троп... троп-троп-троп... И в далечината, под ефирната светлина на луната, изплува и се уголемява странен силует... той приближава, а заедно с него приближава и музиката, все по-упоителна, все по-хипнотизираща... Прикована от гледката, затаила дъх, опитвам да отгатна кой е загадъчният силует... А после луната се усмихва и го огрява, и аз откривам тайнственият музикант и неговият спътник – един поет с китара, с тамбура или тромпет, с обой или с гъдулка, и неговият дългоух другар... И ето - силуетът спира, за миг мелодията секва, човекът се навежда и пошушва нещо на своя спътник, погалва го нежно и устремява поглед към луната... миг-два-три... сякаш вселената замира също, утихва и ветрецът, и тишината ни обгръща, дочувам сякаш шепот от звездите и кротките мечти на непознатия... После тръгват и отново, сладостно-вълшебна, понася се мелодията нежна в уюта на нощта. Магаренцето натоварило е на гърба си не само музиканта, но и целия му живот, събран във две бохчи... а той безгрижен, продължава да ни разказва песни, отдалечавайки се бавно, бавно, потъващ във прегръдката на вечерта...
   
Дано сте усетили от моя разказ, как се чувствам винаги, когато подредя изложбата на Ангел в галерията и вечерта преди откриването, сама, в тишината, разглеждам, наслаждавам се и потъвам изцяло в света на автора. Свят, населен с поети, които ни разказват чрез своите песни истории за красота и нежност, създават ни хармония в душата, карат ни да мечтаем.
     
И в тази изложба, която пловдивчанинът подготвя в последните няколко месеца специално за варненската публика, сред петнадесетте картини ще открием любимите авторови теми и герои, свързани главно с музиката. Както подсказват и заглавията на картините - „Песен за луната“, „Песен за небе и птица“, „Свири ми, аз ще тегля“, „Оркестърът отива към небето“, главните герои в картините са музикантите и техните песни. Освен тях Ангел е подготвил и няколко от любимите ни пейзажи, напомнящи за някое вълшебно селце от приказките, кацнало на хълм нейде из Родопите, съхранило българския дух и миг от вечността. И за финал на експозицията двете голямоформатни платна „Идолът“ и „Фрагменти живот за продан“ напомнят, че освен талантлив художник, авторът е и философ, търсещ и мислещ, опитващ се не само да докосне нашето сърце, но и да провокира нашият разум.
   
Ако искате да почувствате нежната, ефирна лекота в картините на Ангел Герджиков, романтиката на неговите герои, хармонията на света, който изгражда в творчеството си, очакваме ви в новото арт пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 12 ноември.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Ангел Герджиков е роден през 1969 г. в Пловдив. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис". Има реализирани 18 самостоятелни изложби и многобройни участия в различни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.    

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
24.10.2012 г. 11:58
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15635-razkazvachi-na-pesni-v-galeriya-largo-varna