Изложби

Изложба "100 години споделени спомени" в галерия "Юзина"

Млади автори създадоха произведения на изкуството с аромат на теменужки и вкус на карамел

◊ СЪБИТИЕТО

Творби на съвременното изкуство от млади български артисти ще бъдат представени в галерия „Юзина” (
ул. „Московска” 11) от 16 октомври до 5 ноември 2012 г. Произведенията са вдъхновени и създадени от любими на българите захарни изделия, сред които локум, вафли, бучки захар и бонбони с аромат на теменужки и вкус на карамел.

Част от творбите в изложбата са огромно „Лукче” с размер близо 3 м., планина от локум, мостът „ „Първа пушка”, направен от „Лимонови резанки”, музикална инсталация „Теменужке, мила дружке”, инсталация „Теменужена целувка”, която се заиграва с усещането за аромат и цели да предизвика спомени за първата целувка. Произведенията на изкуството са дело на младите творци Елина Кръстева, Ани Асенова, Антон Цанев, Добромир Стрезов, Катя Данаилова, Михаела Каменова, Стефан Колев, Николета Иванова, Антония Попова, Иван Коритарев.

Творбите са част от юбилейните чествания на "Захарни заводи" – една от най-старите български компании, която през 2012 г. отбелязва своята 100-годишнина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Арт проектът стартира през месец юли, когато всички българи бяха призовани да споделят своите спомени със сладките изделия на "Захарни заводи" на сайта www.sladki-spomeni.com. Повече от 700 човека разказаха историите си, свързани с „Теменужки”, „Карамел Му”, „Карамел Лакта”, „Лимонови резанки”, Локума с розите и розоберачката, „Лукчета” и захар “Сладея“.

„Емоционалната връзка между емблематичните марки и изживяванията с тях, които близо 700 българи разказаха, ни провокираха да направим изложбата”, сподели Елина Кръстева, художник-експериментатор, част от групата млади творци. „Изкуството е непреходно и само чрез него можем да запазим усещането от красивата емоция за бъдещите поколения”, добави тя.

„Захарни заводи“ АД е основана през 1912 г. Тя е частна публична компания от холдингов тип, регистрирана на Софийска фондова борса. Активите на компанията към 31.12.2011 г. са в размер на 114,7 млн. лв. Приходите от продажби на групата за 2011 г. са 149,8 млн. лв., а консолидираната нетна печалба се равнява на 7,6 млн. лв. Бизнесът на компанията е свързан с производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, опаковки, топло и електроенергия и извършване на ремонтно-механични услуги.



Автор:
Галерия Юзина
Публикация:
17.10.2012 г. 15:25
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15598-izlozhba-100-godini-spodeleni-spomeni-v-galeriya-yuzina