Изложби

Мащабна видео инсталация във Vivacom Art Hall за Sofia Contemporary

Фестивалът за съвременно изкуство гостува на Телефонната палата с работата „Последният бунт” на руснаците AES+F

Мащабна видео инсталация във Vivacom Art Hall за Sofia Contemporary


СЪБИТИЕТО

VIVACOM Art Hall участва в програма на първото издание на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary като домакин на мащабната видео инсталация „Последният бунт” на руската арт група AES+F, която може да бъде видяна в Телефонната палата от 21 октомври до 7 ноември.

Творбата е изградена от три огромни екрана и представлява впечатляваща широкоформатна прожекция с широчина 12 метра. Сюжетът на видеото е хипнотична и заплашителна алегория, чийто визуален език се формира от компютърни игри, рекламна анимация и спецефекти.


◊ ИЗЛОЖБАТА

За откриването на изложбата на 20 октомври от 18:27 часа в България пристига един от четиримата членове на AES+F Лев Евзович. Руските артисти се вълнуват от тълкуването на универсалните стойности в контекста на съвременните медии и поп-култура и използват различни медии и изразни средства в своето изкуство. Московската група е участвала на повечето важни световни биеналета за съвременно изкуство и техни творби има в колекциите на големи европейски музеи като The State Russian Museum (Санкт Петербург), Multimedia Art Center (Москва), Moderna Museet (Стокхолм), Center Pompidou (Париж), Museum of Contemporary Art (Белград), Goetz Collection (Мюнхен) и др.

Видео творбата „Последният бунт” е показвана на Венецианското биенале през 2007 г. и представя виждането на авторите за героизма в днешното време, в което войните, подвизите и патосът са просто част от едно виртуално зрелище, тиражирано непрекъснато в масово обръщение – холивудски продукции, компютърни игри, новинарски емисии. Героите им са просто обикновени тийнейджъри, които са победители без реален враг в своя виртуален свят.

Изложбата във VIVACOM Art Hall e едно от водещите събития в международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary, който ще се проведе от 19 октомври до 11 ноември и ще предложи на вниманието на публиката различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство. Фестивалът ще дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност.

Куратор на първото издание на Sofia Contemporary e Яра Бубнова. Темата на първото издание е Сегашно продължително.

Партньорството със Sofia Contemporary е част от политиката на телекома да представя стойностно световно изкуство и да скъсява дистанцията между съвременното изкуство и българската публика. Входът за изложбата е безплатен.

Автор:
Николай Николов
Публикация:
17.10.2012 г. 16:12
Посетено:
1365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15595-mashtabna-video-instalatsiya-vav-vivacom-art-hall-za-sofia-contemporary