Изложби

Изложба на Искра Благоева в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

Изложба на Искра Благоева в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ)
представя

"След ябълката в тревата"
Искра Благоева


18.10. – 9.11.2012

Откриване: 18.10., четвъртък, 18 ч.
Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) - бул. “Янко Сакъзов”, 15
 
Новият сезон на галерия „Васка Емануилова” започва със самостоятелна изложба на Искра Благоева, представена в рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи”.


ИЗЛОЖБАТА

Искра Благоева завършва „Живопис” в Университета за приложни изкуства във Виена. Нейните работи често изобразяват определен момент или жест. Те са свързани със създаването на странни образи, които предлагат друга гледна точка към познатото. Художничката работи преди всичко с живопис. Настоящата й самостоятелна изложба включва също и обекти, както и фотография, представена съобразно конкретното пространство на галерията.

Изложбата „След ябълката в тревата” може да се нарече „частно разследване“ на религиозно-митологичния образ на жената. Художничката започва с образа на ябълката, символ едновременно на грехопадението и изкуплението, за да ни въведе сякаш в свят помежду тези две събития. Работите, включени в нея, показват едновременно светът „след“ и „преди“ през разполовения, женски поглед, на някакво абстрактно цяло. Това е светът на пропадането, гордостта, вероломството, едновременно свят на самодостатъчността и на отсъствието, в който небето е като че ли безкрайно далеч, а ябълката отдавна загубена в тревата.


◊ ЗА АВТОРА

Искра Благоева (р. 1978) живее и работи в София. Завършва „Живопис“ в Университета за приложни изкуства, Виена, през 2007 г. Реализирала е самостоятелни и групови изложби в Австрия, Германия, Словения, Сърбия и България. Носител е на награда за живопис в Национален конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация „Св. св. Кирил и Методий” и в конкурса за млади автори на Европейски център за култура и дебат „ГРАД” (Белград).



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
16.10.2012 г. 21:32
Посетено:
2021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15592-izlozhba-na-iskra-blagoeva-v-galeriya-vaska-emanuilova