Изложби

Изложба с най-добрите снимки от фотоконкурса "Тайната на занаятите"

"Ръцете на твореца" е победител във фотоконкурса, организиран от Списание 8, ОББ и Булфото

Изложба с най-добрите снимки от фотоконкурса "Тайната на занаятите"
Тодор Русинов, "Ръцете на твореца"


◊ СЪБИТИЕТО

Магнетична снимка на дърворезба е победител спечели  във фотографския конкурс „Тайната на занаятите". С „Ръцете на твореца" Тодор Русинов заслужи първото място в надпреварата и 1000 лв. Негови подгласници са Николай Василев и Стоян Илиев, които получиха съответно 800 и 500 лв. за второ и трето място.

На Моста на влюбените до НДК е открита изложбата с най-добрите снимки от "Тайната на занаятите" – фотоконкурса на Списание 8, ОББ и Булфото. Можете да я разгледате до 26 октомври. 58-те кадъра бяха избрани измежду 581 снимки на 218 автори.

За четвърта поредна година Списание 8, Обединена българска банка и Булфото организират фотоконкурси, които се превръщат в истински събития и по традиция завършват с впечатляваща изложба.


ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

„Изборът и тази година беше труден, но много приятен", разказа от името на журито Евгени Димитров от агенция Булфото. Заради много снимки на грънчарство например се наложило броят им да бъде ограничен. Конкурсите, които организираме, са изключително полезни за фотографите, които участват, затова ние ще продължим със следващата надпревара и догодина, съобщи Анка Костова, директор „PR и спонсорство" в ОББ. „Очакваме предложенията за следващите теми!", допълни я главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова.

Тримата наградени разказаха как са направили снимките си. „След като 50 години снимаш, зададе ли се конкурс, винаги е лесно да разгледаш архива и да избереш нещо", пошегува се Николай Василев, заел второто място. Победителят Тодор Русинов пък разказа, че по професия се занимава с маркетинг, а фотографията за него е само хоби. Снимката победител направил след като попаднал за няколко дни в почти изоставено село.

Тържественото награждаване приключи с думите на д-р Светослав Славчев, 22 г. зам.-главен редактор на Списание 8. „Такива инициативи показват, че е жив духът на българинът, неговата духовност и затова поздравявам организаторите!", емоционално обобщи д-р Славчев.

Изложбата представя по живописен и колоритен начин древните български занаяти, съвременния поглед към тях и изцяло нови занаяти, които си пробиват път. Кундурджийството, коларството, бродирането са редом до правенето на татуировки и обличането на чисто нов автомобил в плетка. Фотографиите са „гарнирани" с увлекателните текстове на етноложката доц. Вихра Баева от БАН, която на достъпен език привлича вниманието към традиционните ни занаяти, разказва непознати истории и легенди, свързани с тях.

Най-добрите снимки ще бъдат представени също в ноемврийския брой на Списание 8 и на www.spisanie8.bg


Автор:
Организаторите
Публикация:
16.10.2012 г. 16:52
Етикети:
изложбанаградифотоконкурсОББСписание 8
Тайната на занаятите
Булфото
Посетено:
1533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15588-izlozhba-s-nay-dobrite-snimki-ot-fotokonkursa-taynata-na-zanayatite