Изложби

"Експерименти" на Димитър Манолов в галерия "Графит"

Варненският художник представя 42-та си самостоятелна изложба и чества 80-годишен юбилей

"Експерименти" на Димитър Манолов в галерия "Графит"


СЪБИТИЕТО

„Експерименти” е 42-та самостоятелна изложба на варненския майстор Димитър Манолов. Изградил свой самобитен почерк на „екзотичен рисувач на голото женско тяло”, художникът изключително аскетично и скромно приема адмирациите на публика, ценители и експерти за изразителните му творчески дирения.

Вернисаж
17.10. (сряда), 18:00 ч.
галерия "Графит", Варна


◊ ИЗЛОЖБАТА

Настъпването на втората половина на 90-те години бележи успокоявяне и уравновесяване на богатия, стихиен и многопластов фактурен релеф в полза на ефирно, въздушно третиране на обемите. Вместо разбушувани морета, скали и мрежи в платната на автора се появяват обгърнати в мъгла питащи, очакващи и съблазняващи женски фигури. От тогава жената става основен елемент, около който авторът разиграва своите търсения. Жената се търси като състояние на равновесие, като пълна хармония на обемите и безкраен източник на живот.
Мая Манолова, изкуствовед

Творчеството ми представлява вечно търсене, неудовлетворение, издирване на най-адекватната форма. Процесът на създаване прилича на дълъг път, който има множество малки разклонения. Отбиваш се и когато стигнеш до края, осъзнаваш, че това е поредната задънена уличка. Връщаш се и поемаш по друга.
Димитър Манолов


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър Манолов е роден през 1932 г.във Варна, където живее и работи активно. Автор е на четиридесет и една самостоятелни експозиции и множество участия в регионални, национални и международни изложби.

Работи в областта на живописта - морската тематика, пейзажа, актовата живопис, фигуралната композиция, натюрморта и портрета.

Член е на Съюза на българските художници.


Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
15.10.2012 г. 10:19
Посетено:
1767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15578-eksperimenti-na-dimitar-manolov-v-galeriya-grafit