Изложби

Изложба живопис на художничката Мариана Калъчева

"Въздушни мостове" в Арт галерия "Папийон", Варна

Изложба живопис на художничката Мариана Калъчева


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път във Варна, почитатели на изящното изкуство и гостите на града ще имат удоволствието да се запознаят с творчеството на талантливата пловдивска художничка Мариана Калъчева на 11.10.2012 г. (четвъртък) от 19:00 ч. в Арт галерия "Папийон".

„Въздушни мостове“ ще ни отведат към слънчевите, закачливи, цветни, нежни, любовни живописни платна и ще ни заредят с много оптимизъм и настроение. "Изложбата е насочена към невидимата връзка между два свята – споделя художничката. - Тази връзка е онова измерение, което се намира между „тук” и „сега”. То е измерение на безтегловност, една ефирна честота на безметежност, в която губим очертания, забравяме кои сме, откъде сме, накъде отиваме и се отдаваме единствено на съзерцание."

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В тази изложба са съчетани два стила – фигуралния, олицетворение на реалността и наивистичния – символизиращ неограничените възможности. Връзката между тях е въздушния мост, на който каня зрителите да се покачат и съзерцават.

Идеята на тази изложба е да покажа на всеки човек, че не е изгубен в някаква екзистенциална неопределеност, а винаги има шанс да обърне поглед към невидимите знаци и малките чудеса, които животът ежедневно поднася. Това е лабиринт от възможни и невъзможни вероятности, той сам ще реши в кой свят да се потопи и кой да подмине.

В изложбата ще бъдат показани 17 платна, направени в смесена техника и маслени бои върху платно. Ето и част от картините, които могат да бъдат видяни в салона на галерия „Папийон”, Варна: „Миротворци”, „Сватбари във въздуха”, „Ябълкови следобеди”, „Азраел”, „Макова неделя”, „Есенни листа танцуват по реката”, „Бяг”, „Пристрастен”, „Магичен дим”, „Афтър парти”...

"Тази изложба, също така е посветена на една сродна душа, колега, приятел, спътник, мениджър и най-вече творец – фотографът Райнер Херц, с който животът ни свърза за определено време и който загина нелепо в катастрофа преди броени седмици в Сен Тропе. С него имахме безкрайни идеи за това как да развиваме творчеството си, помагайки на хората с творбите си. Негова е и идеята за творчески псевдоним, под който вече започнах да се подписвам – Алиана.

С тази експозиция изказвам почитта, уважението и обичта си към неговата личност.“

Изложбата ще остане в  Арт галерия "Папийон" до 07.11.2012 г. 

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Мариана Калъчева. Родена на 9.06.1977 г. в гр. Пловдив

2002 г. – завършва Графика при доц. Владимир Генадиев, АМТИИ, гр. Пловдив

2003 г. – Завършва Магистратура по специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство” - Графика в АМТИИ, гр. Пловдив при доц. Владимир Генадиев и проф. Бисер Дамянов.

2003 г. - член на Дружеството на пловдивските художници

2007 г. - член на Съюза на българските художници

Мариана Калъчева е представяла изкуството си в множество самостоятелни изложби и е участвала многократно в общи художествени експозиции.

Награди и номинации:

. 2003 и 2007 г. – Номинация за наградата „Млад автор” - Годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници, България

. 2008 г. – Награда за Националния конкурс „Думи в цвят”, гр. Пазарджик

. 2010 г. – Награда за „Млад Автор“, „Годишна изложба“ - Дружество на пловдивските художници, България

Автор: Арт галерия Папийон
10.10.2012 г. 15:56
Посетено: 3976
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15544-izlozhba-zhivopis-na-hudozhnichkata-mariana-kalacheva