Изложби

Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война

Изложбата на Националния военноисторически музей гостува във Военноморския музей

Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Националния военноисторически музей „Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война” гостува във Военноморския музей.

Изложбата е част от инициативите, с които Националният военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей, отбелязва 100-годишнината от Балканските войни. Тя ще бъде открита на 5 октомври в 12.30 ч. и ще остане във Варна до края на месец ноември.

Владимир Димитров-Майстора е определян като най-самобитния български художник. Получава прозвището „майстор” на четката още като студент в Държавното рисувално училище в София, което завършва през 1910 г. В Балканските войни (1912-1913) като доброволец е художник при щаба на VII пехотна рилска дивизия. В Първата световна война (1914-1918) той е военен художник в същата дивизия. По-голяма част от творбите му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Националният военноисторически музей притежава 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и 3 живописни платна от световната война.

Изложбата във Варна включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, които варненската публика ще може да види за първи път на своя територия.

Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
04.10.2012 г. 13:24
Посетено:
1664
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15512-vladimir-dimitrov-maystora-syuzheti-ot-balkanskata-voyna