Изложби

Обявяват резултатите от VІІІ Международен конкурс за екслибрис

"Ех Libris Ex History", Русе 2012

Обявяват резултатите от VІІІ Международен конкурс за екслибрис


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 октомври, четвъртък, в 11.00 ч., във фоайето на Регионална библиотека “Любен Каравелов” - Русе ще се открие изложба с екслибриси от VІІІ Международен конкурс за екслибрис “Ex Libris Ex History”. По време на събитието ще бъдат обявени и имената на отличените участници  във форума.

И през 2012 година ще бъде присъдена Голямата награда на Библиотека “Любен Каравелов” - Grand Prix, която е в размер на 250 евро. За втора поредна година Специална награда Дебют за деца и ученици ще получи и най-талантливият млад участник в конкурса.

Председател на журито е художникът Иван Токаджиев.

В тазгодишното издание  на конкурса участват 94-ма автори от 26 държави, между които Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Китай, Литва, Македония, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Сърбия, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Хонг Конг, Хърватия, Чехия и Япония. Най-много са творците от България, следвани от Украйна, Аржентина и Полша.


Международният конкурс за екслибрис е уникален по рода си за България. В осемте му издания досега са участвали над 350 творци от 40 държави от Европа, Америка и Азия. Притежание на Русенската библиотека е колекция от 1 600 екслибриса. В края на 2012 година дигиталните изображения на екслибрис колекцията ще бъдат достъпни не само през сайта на библиотеката, но и през Интернет каталога на Европейската дигитална библиотека – Europeana.


Автор:
РБ "Любен каравелов", Русе
Публикация:
03.10.2012 г. 13:55
Посетено:
1724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15502-obyavyavat-rezultatite-ot-v-mezhdunaroden-konkurs-za-ekslibris