Изложби

VIVACOM Art Hall представя проект на Стефан Чурчулиев

Изложбата поставя въпроса за зависимостта между писменото слово и живописта

VIVACOM Art Hall представя проект на Стефан Чурчулиев


◊ СЪБИТИЕТО

Предстоящата изложба на Стефан Чурчулиев, която ще бъде показана във VIVACOM Art Hall oт 4 до 14 октомври, е резултат от едногодишен проект, който поставя въпроса за сблъсъка и зависимостта между писмения текст и живописта. Освен художника, в проекта участват българи, известни с писменото слово и изострената чувствителност към културата като Анатоли Кънев, Андерш Калиф, Десислава Минчева, Димитър Коцев-Шошо, Евгения Христова, Ива Дойчинова, Ивайло Найденов, Иван Матанов, Любомир Левчев, Росен Милев, Светлин Русев, Светлин Стоев, Слави Георгиев, Теодосий Спасов и Яна Борисова. Всеки от тях е посетил ателието на художника и е имал възможност да разгледа неговите творби и тази среща е провокирала създаването на текст.

Откриване на 4 октомври (четвъртък) от 19 часа, ул. "Гурко" 4.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА


Акцентът в изложбата ще бъде поставен именно върху текстовете, а не върху картините. Идеята е вдъхновена от размислите на автора й за “изчезването” на картината от сцената на съвременното изкуство. Затова в пространството на VIVACOM Art Hall ще бъдат представени само отбрани картини.

Стефан Чурчулиев използва интересни художествени техники с наслагване на различни по вид и цвят пясъци, които събира по време на пътуванията си до различни точки на света. Казва, че с пясъка се опитва да гради пространство и иска зрителят да забрави за материала. Често рисува натюрморти, защото предметите са символи и история, които носят информация за хората и са огледало на емоциите им. Последната изложба на Стефан Чурчулиев бе в Упсала, Швеция, като  част от културните събития, съпътстващи международна конференция на тема „Готите”.

„Ако една живопис може да се нарече красива, не в краснописния, а в пластическия смисъл на понятието, мисля че последните работи на Стефан Чурчулиев, показани в галерия “Кръг+” са истински красиви. Ако външният израз на формата е отражение на вътрешния емоционален живот на художника, Стефан е художник с тънка поетична чувствителност, в която една ретроносталгичност се преплита с уроците на едно модерно живописно изграждане“, казва Светлин Русев за художника Стефан Чурчулиев.


Автор:
Николай Николов
Публикация:
03.10.2012 г. 11:59
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15499-vivacom-art-hall-predstavya-proekt-na-stefan-churchuliev