Изложби

Киткатури

Самостоятелна изложба карикатури на Иван Кутузов-Кути

Киткатури


◊ СЪБИТИЕТО

В Музея „Дом на хумора и сатирата” в петък, 5 октомври, от 17.30 часа в зала 6 отваря врати най-новата изложба "Киткатури". Ироничното заглавие е избрано от автора й Иван Кутузов-Кути, един от най-прочутите български карикатуристи и майстор на политическия портрет.

ДХС обеща този празник на габровци още по време на откриването на 37-та Национална изложба на карикатурата през февруари тази година. Тогава бе излъчен десетият носител на специалната награда на институцията. Освен почетен плакет с мотото „Светът е оцелял, защото се е смял”, всеки лауреат получава правото да открие самостоятелна изложба в ДХС.


◊ ИЗЛОЖБАТА

На "Киткатури" ни предстои да се срещнем очи в очи с политическия елит (или псевдоелит?!) от последните десетилетия, да си припомним щекотливи събития и дела на първите хора в държавата ни. При това видени с безпощадното око на сатирика, който като нас забелязва провиненията им и ги критикува, но има и дарбата да ги осмее и извади на показ. Така чрез своите сатирични творби той успява – вместо нас! – да им въздаде според делата. Или поне ние си мислим, че нашето тихо недоволство, трансформирано в неговите карикатури (а и на други майстори на сатиричното изображение), ще удари право в целта и наистина чрез смях ще се разделим с грозното, пошлото, отвратителното, недостойното в живота ни. Всеки, който е следил карикатурните изяви на Кути в пресата (в. „Стършел”, „Труд”, „24 часа”, „Капитал”, „Дневник” и др.), непременно има и свои „любими” персонажи точно заради характерната му сатирична рисунка.


◊ ДУМИ ЗА ХУДОЖНИКА

Името на Иван Кутузов-Кути (роден на 15.01.1956 г. в с. Петрово, Мелнишко) е добре познато извън страната от активното му участие в международни конкурси за карикатура и спечелени авторитетни награди (в Италия, Сърбия, Иран, Румъния, Япония). Той е носител на Специалната награда за карикатура на СБХ, на Голямата награда на СБХ; на „Майстори на карикатурата” в Пловдив и много други.


◊ ХУДОЖНИКЪТ И ДХС

Ив. Кутузов-Кути е свързан с ДХС от 1983 г., когато става участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (в разделите „Карикатура” и „Графика”). Да добавим участието му и в други събития, организирани от ДХС, например в Националния конкурс „Европа мечтае за България” (1998); в Биенале – 2003 получи наградата на Сдружение „Планета Габрово”; през 2006 г. гостува заедно с Анатолий Станкулов и Румен Драгостинов с юбилейната сборна изложба „3 х 50”. През 2009 г. пък бе поканен от ДХС и участва в Националния конкурс за карикатура на тема „Евросапиенс” и стана носител на третата награда (конкурсът беше спонсориран от Николай Младенов, тогава евродепутат, и връчването на наградите стана в Европейския парламент в Брюксел точно на рождения ден на Дома 1 април). Някои от карикатурите на Кутузов, които Домът притежава в своя фонд „Хумор на народите”, са включени в много популярната пътуваща изложба „КарикаТУРИСТИ”.

Срещата с Иван Кутузов-Кути ще ни даде възможност и за лично общуване с твореца, ще научим дали карикатурата днес може да промени нещо, как се възприема от политиците политическата карикатура, а може би и ще наблюдаваме как се раждат карикатурните портрети изпод неговия остър молив. Предкарнавално очарование на вечерта ще добави Танцова школа „Лиана”.

Изложбата КИТКАТУРИ на Иван Кутузов-Кути ще очаква своите почитатели до края на настоящата година.

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
02.10.2012 г. 17:32
Посетено:
3177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15497-kitkaturi