Изложби

"Реалното и извън него" - изложба на Георги Петров в Пловдив

Изложба живопис

"Реалното и извън него" - изложба на Георги Петров в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

С две откупки още на откриването стартира първата изложба в Пловдив на младия живописец Георги Петров. Платната му са обединени под общото заглавие "Реалното и извън него" и са изложени от галерия "Хеброс Арт" в уютното пространство на ресторант-хотел "Хеброс" в Стария град.

Ако досега не сте виждали негови творби, със сигурност ще си помислите, че художникът е в зряла възраст, защото оставят впечатление за мъдрост, добита от голям житейски опит, за овладяна емоция и ясна представа за наистина важните неща в живота. Независимо дали рисува мащабни пейзажи или няколко стръкчета мак, от платната му  струи магична светлина. Картините на Георги Петров са лишени от маниерно заиграване с абстрактността. В тях времето е категория, която тече според нуждите на всеки отделен зрител, а обектите са и разпознаваеми, и в същото време всеки път разказват нова история. "Не бързай! Остани да помечтаем заедно!" - сякаш казва всяка от тях, хваща те за ръка и те повежда към на пръв поглед реалното, а всъщност те води отвъд - към собствената ти представа за красота, уют, хармония и мека нежност. Платната му не просто те канят на съпреживяване. Те са врата, която се разтваря гостоприемно, и прекрачвайки я, зрителят се превръща в автор и главен герой на приказка - малко носталгична и тъжна, но винаги с добър финал, защото главният герой побеждава най-вече собствената си суета.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Георги Петров е роден през 1978 г. в Добрич. Реализирал е над 35 самостоятелни изложби и участия в общи експозиции у нас, в Европа и САЩ. Притежатели на негови платна са ценители от Словения, Австрия, Германия, САЩ. Георги е автор и създател на първата у нас Фейсбук-изложба живопис с поетичното название „Парола любов”, която може да се види на адрес http://www.facebook.com/georgipetrov.eu. Това се оказва много успешен и провокативен подход, защото броят на почитателите му надхвърля 18 000 души.

В края на годината му предстоят изложби в Лос Анжелис, Сиатъл и пленер по живопис в Хаваи.

На живо "Реалното и извън него" може да се види до 20 октомври в ресторант-хотел „Хеброс”, Старинен Пловдив, ул. "Константин Стоилов" 51.

Автор: Гергана Семерджиева
01.10.2012 г. 16:35
Посетено: 2217
Етикети: арт новини, Пловдив, изложба, живопис, Георги Петров, Реалното и извън него
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15487-realnoto-i-izvan-nego-izlozhba-na-georgi-petrov-v-plovdiv