Изложби

"Доставено отнякъде" в галерия "Вида"

Кураторски проект на Марина Маринова с участието на Мария Чакърова

"Доставено отнякъде" в галерия "Вида"


◊ СЪБИТИЕТО

"Доставено отнякъде" - кураторски проект на Марина Маринова с участието на Мария Чакърова

02.10. - 03.11.2012
   
Вернисаж: 02.10.2012, 18:00-20:00 ч.
Галерия ВИДА, ул. "Искър" 16А


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Доставено отнякъде" е намеса във вече готови (излагани) произведения на Мария Чакърова с цел разкриването на техния алтернативен психологически и емоционален произход. Опит за дистанциране на автора от проблемите на собствения му творчески модел чрез затваряне на произведенията (20 живописни платна) в тяхната стилово еквивалентна геометрична форма (отворени кубове, кутии). Така се преформатира ново произведение извън контролиращите представи на автора, определящо границите на неговия съзнателно потиснат творчески потенциал.

На пръв поглед платната на Мария Чакърова могат да бъдат възприети много лесно стилово, разбира се, според вече отдавна установените понятия. По-същественият, струващ си да се проследи, несъзнаван творчески процес, всъщност се е случил отвъд формалната стилова проблематика и дори въпреки нея. Някъде, в опита да избягаш от познанието за себе си и да се разтвориш в обещаващата универсалност на представата ти за съвременна образност, се оказва, че това изобщо не е толкова лесно. Натрапчиви мистични тонове и хармонии, травматично повтарящи се геометрични фигури, следи от емоционално нанесена боя винаги ще издават своя скрит, болезнено неудоволетворен психологически произход.

Доставено отнякъде насочва вниманието към дълбините на мощните психични процеси, определящи нашата творческа идентичност. Въпросите, които възникват, са как и къде се поражда творческата самоидентификация. В нас или извън нас? И дали това наистина сме ние? Възможно ли е да стигнеш до личния си авторски потенциал в условията на вече създадени стилови норми или те по-скоро предоставят удобен авариен изход за бягство от плашещото те АЗ?

Марина Маринова, куратор


Автор:
Галерия ВИДА
Публикация:
30.09.2012 г. 20:51
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15483-dostaveno-otnyakade-v-galeriya-vida