Изложби

Чудовища и феи в галерия "Credo Bonum"

Рисунки, колажи, живопис, обекти, скулптура, фотографии

Чудовища и феи в галерия "Credo Bonum"
Михаела Власева, Цикъл "Мотивиращи чудовища"/ "Баба Меца", "Баба Яга", "Торбалан" и "Кумчо Вълчо" 2012 г. / Motivating Monsters Cycle, 4 бр. 35х35 акрил/картон


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum"
представя

Чудовища и феи / Дознание-апология на приказното днес  
2-31 октомври 2012
Откриване – 2 октомври 2012 (вторник), 18.30 часа, ул. "Славянска" 2

Новият изложбен сезон в галерия "Credo Bonum" започва с кураторския проект на Йово Панчев.

В проекта участват художниците Алекс Ангелов, Александър Гергинов, Анжела Минкова, Велизар Димчев, Владислав Георгиев, Дан Тенев, Дарена Георгиева, Диляна Манавска, Искра Благоева, Михаела Власева, Николай Горнишки, Яна Г. Димитрова с рисунки, колажи, живопис, обекти, скулптура, фотографии.

Откриване с "Teeth of Devine" в експериментален ритуален звуков пърформанс.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Дни преди финала на 2012 се питаме защо вярваме в доброто? В какво вярваме и какво може да бъде по-добро от това, което заслужихме?
 
Вместо „Second life”, като една "versia ultima" в глобалнoто "credo bonum" представяме няколко виждания от другата демо версия на света – там, където битуват идеи и образи, преди да влязат или след като излязат от “реална” утилитарна употреба - в света на въображението, където е приказно, при чудовищата, вещиците и феите. Там, където времето тече като на сън, а чудесата изглеждат като наяве. В това двойно дъно на света, търсим някои предвременни следи, за да добием представа за траекторията, която все повече се затваря и доближава след-временността.

Време е за потапяне в света на приказното, до където, по навик, ние българите имаме по-пряк път. Пресечните точки на изкуството и света на приказното са застрашително банални, но историите, които предстои да видите и техните герои са нови и приказни по свой начин. Тази изложба е извинение, но и доклад. Извинение към приказното, за това, че го забравяме и не се поучихме навреме и сведение за онова, в което същото това „приказно” се е превърнало днес...
Йово Панчев

Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
29.09.2012 г. 13:30
Посетено:
3739
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15474-chudovishta-i-fei-v-galeriya-credo-bonum