Изложби

Музеят на НБУ представя: "Сердика е моят Рим"

Изложбата показва културното наследство на столицата от ІV-VІ век

Музеят на НБУ представя: "Сердика е моят Рим"


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 октомври 2012 г. Музеят на НБУ ще представи на софийската общественост изложбата „Сердика е моят Рим”, в която ще бъдат показани разнообразни по характер и функция предмети, събрани в резултат на половинвековни археологически проучвания на територията на столицата, обхващащи различни области от живота на антична Сердика в периода на т.нар. “късна античност” – от строителството, през ежедневния бит до религията и култа.

Столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова е сред очакваните гости на откриването на 3 октомври в 17.00 часа в Музея на НБУ. Специално обръщение от страна на г-жа Фандъкова ще присъства в каталога с експонатите, посветен на новата експозиция. В изложбата гостуват експонати от фондовете на Общински културен институт „Музей за история на София”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е озаглавена с прочутото изречение на император Константин и показва културното наследство на Сердика от ІV–VІ век. Късноантична Сердика има възлова роля за разбирането на културните процеси в Европа от този период. Важни за разпространението на християнството в Европа са решенията на Сердикийския църковен събор, допринесъл за установяването на християнската догматика.

Подготовката на изложби в Музея на НБУ има и подчертано образователни аспекти. Студенти участват в различните музейни дейности около създаването на изложбата. Така научно-творческата дейност се свързва с практиката и чрез експериментални, стимулиращи студентската творческа активност, задачи допринася за развитието и на интерактивни форми на учебния процес. Студенти (от различни специалности) са и гидове, и пазители в експозиционната зала на Музея на НБУ, подготвяни за това със специално насочени лекции по изложбата. Те имат за задача и да привличат, и атрактивно да осведомяват своите колеги, както и всички посетители на Музея. Студенти по изобразително изкуство участват в подготовката на рекламните материали (плакат, покана и под.), студенти по изкуствознание и културология подготвят текстове, промотиращи изложбата в медиите. Всичко това превръща студентската среда от приятели на Музея в активни разпространители на каузата на българското художествено наследство.
Автор:
Организаторите
Публикация:
27.09.2012 г. 10:41
Етикети:
музей на НБУНБУСердикаизложба
късна античност
древна София
археологическа изложба
Сердика е моят Рим
Посетено:
1459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15452-muzeyat-na-nbu-predstavya-serdika-e-moyat-rim