Изложби

Изложба живопис на Величко Коларски

Галерия "Лик" представя

Изложба живопис на Величко Коларски


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Лик” представя

Величко Коларски

изложба живопис

от 26.09. до 16.10.2012 г.
вернисаж на 26.09. (сряда) от 17 до 20 ч.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Величко Коларски е роден през 1928 г. в Ботевград. Завършил е Художествена академия в София – живопис при проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г. Завежда отдела за Съвременно българско изкуство в Национална художествена галерия (1960-1978 г.). Научен сътрудник в Институт по култура към БАН и КИК (1979-1988 г.). Организатор и комисар на редица представителни изложби на българското изкуство във Виена, Прага, Москва, Рига, Будапеща и др.

Величко Коларски се изявява и в областта на изкуствознанието и художествената критика. Между най-важните му научни публикации е книгата “Българска пейзажна живопис”. Като художник – живописец, твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта.

“Пейзажът е неговата стихия. В пейзажите на Величко Коларски има  много поезия. Те са наситени с изобилие от въздух и слънчева светлина.  В тях лиричният усет на художника към природата открива неговия вътрешен свят. Преобладават топлите и пастелни цветове. Натюрмортите, цветята и плодовете са нарисувани със същото  лирично усещане за неживата природа, наситени със слънце, светлина и ярки тонове.” (Дочка Кисьова-Гогова, изкуствовед).

За приноса си към българската култура  Величко Коларски е награден с орден “Св. св. Кирил и Методий” – І, ІІ и ІІІ степен. Творби на художника са притежание на Национална художествена галерия, Столична градска художествена галерия, много галерии в страната и частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия, Русия и др.

Автор:
Галерия "Лик"
Публикация:
23.09.2012 г. 18:14
Посетено:
3519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15440-izlozhba-zhivopis-na-velichko-kolarski