Изложби

"Вътре-вън". Живопис върху билбордове

Проект на Александър Юзев

"Вътре-вън". Живопис върху билбордове
Едно от паната на "външната" изложба. Личен архив на Александър Юзев


◊ СЪБИТИЕТО

Проектът „Вътре-вън” на Александър Юзев е насочен към политико-социалната проблематика и включва две изложби, които се реализират съвместно с галерия „Юзина”.

Първият етап от проекта е външна изложба от три живописни пана, заемащи местата на билбордове. Те ще бъдат поставени в центъра, между бул. “Евлоги Георгиев” 22 и ул. “Христо Смирненски” на 23 септември, а официалното откриване ще бъде на 25 септември от 19:00 часа, на самия тротоар пред живописните билбордове. Вторият етап от проекта ще представлява необичайна инсталация – вътре в арт пространството на галерия „Юзина” и ще се реализира през февруари 2013 г.

Александър Юзев предлага живопис вместо реклама. Неговите картини на открито представляват три ултразвукови разреза на човешкото ембрионално развитие. Чрез символа ембрион, оцветен в багрите на националния флаг, художникът представя своята концепция за вътрешно живеене тук и сега в държавата, като на индивид в утробата на майка си с предопределена съдба.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Проектът „Вътре-вън” е многопластов, но всеки един от елементите в него работи за двуполюсната идея, заложена в заглавието. Куратор е Йово Панчев. Той отбелязва, че: „Проектът е насочен към политико-социалната проблематика (или проблеми), но не чрез директно декодиране и анализ, а чрез личното усещане и преживяване на дадения проблем, и е по-скоро визуална, а не лозунгова проява.”

Десислава Монева, арт директор на галерия „Юзина”, от своя страна споделя, че застава зад проекта по две причини. Първата е убедеността й, че изкуството трябва да излезе извън залите и да се доближи до хората, което на практика се случва с първата външна изложба. Втората причина се състои в това, че проектът засяга темите за груповата и национална идентичност, към които тя самата има лично отношение и силен професионален интерес. Десислава Монева разглежда изложбата на Александър Юзев от антропологична гледна точка, като своеобразно „визуално изследване”, засягащо идеята за груповата идентичност. “Социално-политическите обусловености на времето, в което авторът живее и работи, са изходен пункт за едно целенасочено търсене на причинно-следствените връзки на екзистенциализма. Търсенето на отговори отвежда и автора, и наблюдателя към фаза на себеанализ и защо не към едно по-задълбочено себеразбиране”, отбелязва тя.


◊ ЗА "ВЪТРЕШНАТА" ИЗЛОЖБА

Предстоящата вътрешна изложба в галерия „Юзина”, ще бъде обвързана във времето с празника на влюбените „Свети Валентин” и ще представлява основен светлинен обект-топка от плексиглас с прожекция на многобройни сексуални пози. “Вътрешният проект – както отбелязва кураторът Йово Панчев – представя идеята за "коректната" политическа поза, заела държавата спрямо основните големи икономики и политики и за същата характерна такава, заемана от повечето индивиди (казвам индивиди, а не граждани или личности не случайно). И разбира се, "лъжата" любов или лъжливата любов съпътстваща неблагоприличните ни пози.”


Автор:
Галерия "Юзина"
Публикация:
23.09.2012 г. 16:11