Изложби

Изложба в Сливен, посветена на Балканската война

Произведения на художници, участвали във военните действия

Националните прояви в града под Сините скали за отбелязване на юбилейната 100-годишнина от военните събития в началото на XX век и създаването на Трета армия започнаха с изложба под наслов „Балканската война през погледа на художника”. Тя бе експонирана в  залата на къща „Георги Миркович” и открита от кмета на Сливен Кольо Милев.
             
Камерната сбирка се показва по идея на Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева) и на преподаватели по изобразително изкуство. По този начин културният институт се съпричастява с инициативите, включени в програмата за честванията. Проявата бе посетена при откриването от гражданите и гостите, дошли от цялата страна по повод на тържествата: (командири на Трета армия през годините на съществуването й, генерали, адмирали и воини от резерва), 24-ма от които получиха награди „Плакет и грамота” за участието си в събитията.
                
ХГ „Д. Добрович” показва от фондовете си живописни платна по темата на художници от редовете на българската войска по време на Балканската война. Присъстващите се докосват до творби на Владимир Димитров-Майстора, Васил Стефанов и Иван Лазаров. Представени са платна и на творците, свързани със Сливен Стефан Егаров, Георги Хаджидимитров и Атанас Кавръков. С оставането на експозицията и през октомври се предоставя възможност за запознаване на възпитаниците от учебните заведения със света и внушенията на творбите, с изкуството на талантливи родни автори.
               
Тук акцентът е търсенето и присъствието и на „свидетелския ракурс”, тъй като някои от тях са имали функцията на „военни художници” по време на Балканската война. Техните платна са своеобразен документ за развоя на бойните събития и главно - за храбростта на българските командири и войни. Прякото участие на творците в част от събитията е синтезирано - чрез наблюдението и възприятието - в отразяване на военните събития в разножанрови творби (рисунки, живопис, скулптури). Произведенията им са своеобразен „апотеоз на подвига” по време на Балканската война. Автентичността на събитията, претворени с погледа и таланта на военните художници Владимир Димитров-Майстора, Георги Хаджидимитров и Атанас Кавръков, вълнуват ценителите на изобразителните изкуства.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.09.2012 г. 19:51
Етикети:
Владимир Димитров-МайстораисторияБалканска войнаизложбаСливен
Атанас Кавръков
Георги Хаджидимитров
военни художници
Посетено:
1284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15434-izlozhba-v-sliven-posvetena-na-balkanskata-voyna