Изложби

На какво се смеят швейцарците?

„Карикатури от Щройн” и „Светът през огледалото на „Небелшпалтер” в Габрово - ДХС

На какво се смеят швейцарците?



◊ СЪБИТИЕТО

„Карикатури от Щройн” и „Светът през огледалото на „Небелшпалтер” гостуват в Дома на хумора и сатирата

Карикатуристът Михаел Щройн и главният редактор на  „Небелшпалтер” Марко Ратшилер пристигат в Габрово специално за предстоящото събитие и лично ще представят творбите от съвместната изложба.

Откриването й е в рамките на поредния Весел четвъртък в Дома на хумора и сатирата – 17.30 ч. на 27 септември 2012 г.

Изложбата ще остане на разположение на любителите на хумористичното изкуство до 5 ноември т.г.

Ако до днес са свързвали Швейцария само с шоколада, часовниците и банките, сега всички габровци и гости на града ще имат възможност да научат повече за страната и да се потопят в света на нейното хумористичното изкуство.

Швейцарците обичат точността, добрата кухня, печелившия бизнес и излетите сред природата. А дали обичат хумора и на какво се смеят? Това всеки може да разбере в Дома на хумора и сатирата, където със съвместна изложба се представят един от най-известните карикатуристи в Швейцария Михаел Щройн и най-авторитетното сатирично списание в страната „Небелшпалтер”.

„Карикатури от Щройн” и „Светът през огледалото на „Небелшпалтер” гостуват в Дома на хумора и сатирата в рамките на програмата за обмен в областта на културата между побратимените градове Габрово и Тун.


◊ ЗА ГОСТУВАЩИТЕ КОЛЕКЦИИ

Михаел Щройн е художник с разностранни интереси и занимания в редица жанрове на изобразителното изкуство – карикатура, живопис, илюстрация, художествени шрифтове, дизайн. Живее и работи в гр. Тун, но негови карикатури се публикуват в периодични издания из цялата страна, а изложбите му жънат успех и в родната Швейцария, и в чужбина.

Настоящата изложба „Карикатури от Щройн” е първата за художника в България и включва 60 творби, създадени през последните десет години – изключителни портретни карикатури и шаржове, рисувани на свободна тема или по повод на значими политически и обществени събития.


Другата гостуваща колекция от Швейцария е наречена „Светът през огледалото на „Небелшпалтер” и представя нагледно историята на най-старото редовно излизащо сатирично списание в света – първият брой на „Небелшпалтер” се появява на 1 януари 1875 г. в Цюрих. През годините изданието претърпява много сътресения и забрани, но устоява на цензурите и превратностите на времето и се превръща в духовна опора на няколко поколения швейцарци. Запазеният архив на „Небелшпалтер” днес е една от най-значимите сбирки от политически карикатури.

В настоящата изложба са показани 44 табла с карикатури от кориците на списанието през годините – едно своеобразно и интересно пътуване във времето през изпълнени със събития десетилетия. Колекцията е сформирана преди две години по случай 135-годишнината на сатиричното списание и се показва за първи път в България.

 

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
21.09.2012 г. 09:07
Етикети:
ДХС Габровокарикатурихумор и сатирахумор
Небелшпалтер
Михаел Щройн
швейцарски хумор
Посетено:
1449
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15417-na-kakvo-se-smeyat-shveytsartsite